Verkooptips
Verkooptips

Auto zonder APK verkopen: mag dat eigenlijk?

Een auto zonder geldige APK verkopen roept vragen op. Mag dat zomaar? Wat zijn de regels voor particulieren en garages? In dit artikel lees je alles over een auto zonder APK verkopen, waar je op moet letten, en hoe je de verkoop veilig en correct regelt.

Wanneer vervalt een APK en wat zijn de gevolgen?

In Nederland is een APK (Algemene Periodieke Keuring) verplicht voor de meeste voertuigen van drie jaar of ouder. De keuring moet jaarlijks (of tweejaarlijks, afhankelijk van het voertuig) worden uitgevoerd. Zodra de vervaldatum verstreken is, mag je er niet meer mee rijden op de openbare weg — behalve om naar de keuring te gaan.

Toch komt het vaak voor dat mensen hun auto zonder APK verkopen, bijvoorbeeld omdat reparatiekosten te hoog zijn, of omdat de auto niet meer in gebruik is. De auto staat dan stil, maar is formeel nog wel geregistreerd — met alle gevolgen van dien. Denk aan doorlopende verzekering, wegenbelasting en aansprakelijkheid. Het is dus belangrijk om te weten wat je rechten en plichten zijn als je de auto wél wilt verkopen, maar niet meer laat keuren.

Mag je een auto verkopen zonder APK?

Ja, dat mag. Zowel particulieren als bedrijven mogen in Nederland een auto zonder APK verkopen. Er geldt géén wettelijke verplichting dat een voertuig een geldige keuring moet hebben om verkocht te mogen worden. Maar: je mag er niet mee rijden op de openbare weg als de APK verlopen is**. Alleen transport via een aanhanger of autotrailer is dan toegestaan.** Ook mag je als verkoper geen garantie geven over de staat van de auto — je verkoopt hem immers zonder bewijs van technische goedkeuring.

Vermeld bij de verkoop altijd duidelijk dat het om een auto zonder APK gaat. Zo voorkom je onduidelijkheid of conflicten achteraf. Veel mensen zetten in de advertentie expliciet: ‘zonder APK’, ‘verkopen zoals gezien’, ‘voor export’ of ‘opknapper’. Wil je als koper alsnog een proefrit maken met een verlopen APK? Dan is dat alleen toegestaan op eigen terrein of op afspraak met een tijdelijke dekking (zoals een garageverzekering (groene platen) of transportverzekering). Anders loop je het risico op een boete of zelfs intrekking van het kentekenbewijs.

Auto zonder APK verkopen aan particulier of handelaar

Je kunt een auto verkopen zonder APK aan zowel particulieren als professionele handelaren. Bij verkoop aan een particulier moet je extra duidelijk zijn over de staat van de auto. Een particulier kan immers niet altijd inschatten welke kosten er volgen om de auto weer goedgekeurd te krijgen. Wees daarom eerlijk over gebreken die je kent, zoals roest, kapotte remmen, of motorproblemen. Het is wettelijk verplicht om geen informatie achter te houden die voor de koper van belang is. Een slimme koper zal vaak vooraf een kentekencheck doen om te zien wanneer de laatste keuring was en welke afkeurpunten er eventueel waren.

Bij verkoop aan een handelaar ligt de situatie iets eenvoudiger. Die weet meestal wat hij koopt en is op de hoogte van de risico’s. Veel handelaren kopen juist auto’s zonder APK op om ze op te knappen en door te verkopen, of voor export of onderdelen. In dat geval is de auto ook na verkoop meestal snel gevrijwaard.

Mag een garage een auto zonder APK verkopen?

Ja, dat mag. Er is geen verbod voor garagebedrijven om een auto zonder APK te verkopen. Wel zijn er aanvullende regels als de auto door de garage wordt aangeboden als rijklaar of met garantie.

In zo’n geval kan een klant verwachten dat de auto technisch in orde is en bij aflevering een geldige keuring heeft. Verkoopt de garage de auto expliciet ‘zoals gezien’ of ‘voor export’, dan vervalt die verwachting — mits het vooraf duidelijk is voor jou als koper.

Bij twijfel geldt: alles wat je belooft of suggereert in een advertentie of verkoopgesprek, moet kloppen. Als een garage zegt dat de auto goed rijdt en zo de weg op kan, maar dat blijkt niet zo te zijn, dan kan de klant alsnog verhaal halen. Zelfs bij een oude auto zonder keuring. Zorg dus dat alle verkoopinformatie klopt.

Auto zonder APK verkopen voor export of sloop

Een auto zonder APK verkopen voor export of sloop is vaak eenvoudiger dan aan een particuliere rijder. Exporteurs en opkopers zijn gewend aan voertuigen zonder geldige keuring. In veel gevallen halen zij de auto op met een oprijwagen en zorgen ze zelf voor de vrijwaring. Let bij verkoop voor export of sloop altijd op de volgende zaken:

  • Zorg dat je een vrijwaringsbewijs ontvangt
  • Meld de verkoop tijdig bij de RDW
  • Stop de verzekering en schors eventueel het kenteken als de verkoop nog even duurt

Sommige autosloperijen halen auto’s zonder APK gratis op. Bij verkoop voor export kan een goede opknapper nog honderden euro’s opleveren — zelfs als hij niet meer rijdt.

Hoe zit het met schorsen van een voertuig zonder APK?

Als je de auto zonder APK nog niet direct verkoopt, kun je het kenteken laten schorsen. Zo voorkom je dat je onnodig wegenbelasting en verzekeringspremie betaalt. Schorsing geldt voor een periode van maximaal één jaar en kan digitaal bij de RDW worden geregeld. Let op: een geschorste auto mag niet op de openbare weg staan – ook niet geparkeerd! Zorg dus dat hij op eigen terrein staat. Je mag tijdens de schorsing ook niet rijden, tenzij je hem opnieuw activeert of tijdelijk verzekert voor vervoer naar de keuring of koper.

Wat moet je regelen bij verkoop zonder APK?

De verkoop van een auto zonder geldige keuring werkt grotendeels hetzelfde als bij een auto mét APK:

  1. Zoek een koper – particulier, handelaar of exportbedrijf
  2. Meld duidelijk dat de auto geen APK heeft
  3. Regel de vrijwaring via een RDW-erkend bedrijf
  4. Lever het kentekenbewijs in (kaart of papieren)
  5. Meld de verkoop bij je verzekeraar

Bewaar het vrijwaringsbewijs goed. Daarmee bewijs je dat je niet langer verantwoordelijk bent voor de auto — zelfs als de koper hem nog niet direct meeneemt of gebruikt. Wil je de auto verkopen maar is hij nog verzekerd en niet geschorst? Dan kun je direct na verkoop de verzekering stopzetten en voorkom je verdere kosten.

Veelgestelde vragen

Deel artikel

Alle artikelen

Inruilwaarde auto berekenen: hoe krijg je de beste prijs?

Advies · Voorbereiden op de verkoop

Taxatierapport opvragen

Advies · Voorbereiden op de verkoop

Auto verkopen - Tips

Advies · Voorbereiden op de verkoop
Ontdek meer