Wat als het chassisnummer ontbreekt of onleesbaar is?
Als het chassisnummer ontbreekt of onleesbaar is, kan dat tot flinke problemen leiden bij de registratie, verzekering en zelfs verkoop van een voertuig. Zonder een duidelijk en controleerbaar chassisnummer kan de identiteit van de auto niet worden vastgesteld, waardoor het voertuig niet op naam gezet kan worden of de keuring bij de RDW wordt geweigerd. Dit komt bijvoorbeeld voor bij schadevoertuigen waarbij het chassisnummer is vervormd, bij corrosie of als er met opzet aan het nummer is geknoeid.
In Nederland kun je in zo’n geval bij de RDW een identiteitsonderzoek aanvragen. Tijdens dit onderzoek probeert de RDW op basis van andere voertuigkenmerken, zoals het motortype, bouwjaar, kentekenbewijs of specifieke kenmerken van het onderstel, vast te stellen wat de originele identiteit van het voertuig is. Als die identiteit met voldoende zekerheid kan worden vastgesteld, zal de RDW het chassisnummer opnieuw inslaan op het voertuig. Dit gebeurt op een door de RDW aangewezen plek, vaak onder toezicht, en met een officieel registratienummer.
Houd er rekening mee dat een identiteitsonderzoek tijd en geld kost. Je moet hiervoor een afspraak maken bij een RDW-keuringsstation en vaak worden er ook aanvullende documenten gevraagd, zoals een aankoopbewijs of een verklaring van herkomst. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij import uit landen buiten de EU, kan ook een douanedocument vereist zijn. Daarnaast moet het voertuig fysiek aanwezig zijn voor inspectie.
Is het chassisnummer bewust verwijderd of gewijzigd, dan kan dat wijzen op fraude of diefstal. In dat geval wordt het voertuig mogelijk in beslag genomen en wordt de politie ingeschakeld voor verder onderzoek. Het is daarom essentieel om bij aankoop van een gebruikte auto altijd het chassisnummer te controleren en te vergelijken met de gegevens op het kentekenbewijs en eventueel een chassisnummer check uit te voeren via de RDW of een erkend platform.