Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren. Gebruik je toch liever het oude design? Klik bovenaan het menu op terug.

Lees meer

Coronavirus: vier op de vijf rijscholen hebben deuren gesloten

'Social distancing' wordt een beetje moeilijk als je als rijinstructeur urenlang naast telkens andere leerlingen moet zitten. Mede daarom is tachtig procent van de rijscholen al gestopt met lessen. Het CBR heeft eerder aangegeven geen examens meer te doen.

Het vakblad RijschoolPro hield een enquête onder zijn lezers en kreeg 900 reacties. De meeste respondenten zijn zelfstandig rijinstructeur (80 procent); de overige 20 procent heeft een bedrijf met meerdere medewerkers. Vier op de vijf geeft aan geen les meer te geven, vooral omdat ze het risico op besmetting met het coronavirus te groot vinden. In een auto (of in een vrachtwagen) is het immers niet mogelijk om een onderlinge afstand van 1,5 meter aan te houden.

Sociale druk als reden

Een aantal lezers zegt verkoudheidsklachten te hebben of in de risicogroep voor Covid-19 te vallen. Ze willen het niet op hun geweten hebben anderen te besmetten, aldus RijschoolPro. Ook zijn er rijscholen die stoppen met lessen uit solidariteit met andere rijscholen. Tot slot wordt sociale druk opvallend vaak als reden genoemd.

Financiële steun nodig

Driekwart van de rijscholen zegt geen of vrijwel geen werk meer te hebben. Zoals gezegd, het CBR is dicht en voor leerlingen heeft het ook geen zin om maar door te gaan zonder uitzicht op een examendatum. De rijscholen die nog wel lessen (20 procent) zeggen dat met name te doen om financiële redenen. Zonder steun kunnen ze simpelweg niet stoppen. Bijzonder is dat 4 procent van de rijscholen zegt nauwelijks last te hebben van de coronacrisis. Leerlingen zouden nu alleen maar meer lessen aanvragen, omdat ze toch niet naar school hoeven.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Nieuwe V6 in Aston Martin Valhalla wordt sterkste Aston Martin-motor

Autonieuws

Waarom de vetste Mercedes C-klasse nooit in productie ging

Autonieuws

Ah, die goeie ouwe tijd: Volkswagen zet productierecord over 2019

Autonieuws
Ontdek meer