Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

De filezwaarte stijgt, maar Nederlanders storen zich er veel minder aan

Vorig jaar is de filezwaarte in ons land (lengte keer duur) met liefst 17 procent toegenomen. Ondanks dat storen Nederlanders zich er kennelijk steeds minder aan. In 2010 vond 72 procent in de file staan nog onacceptabel, in 2019 was dat slechts 35 procent.

Waarschijnlijk heeft dat te maken met een zekere mate van gelatenheid. We kunnen er toch niks aan veranderen, dus accepteren we de files maar. Volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, dat het onderzoek deed, ergeren automobilisten zich meer aan huftergedrag in de file, zoals het over de vluchtstrook rijden of via een parkeerplaats/tankstation proberen in te halen.

De helft staat nooit in de file

Gek genoeg blijkt uit het onderzoek dat meer dan de helft van de forenzen (51 procent) vrijwel nooit in de file staat. Slechts 15 procent staat minimaal een keer per week stil. De gemiddelde vertraging bedraagt dan 43 minuten. Het zijn de inwoners van Flevoland, Noord-Brabant, Noord- en Zuid-Holland en Utrecht die de meeste verkeershinder ervaren.

Filezwaarte neemt alleen maar toe

En dat wordt in de komende jaren alleen maar erger. Zoals gezegd is de filezwaarte in 2019 met 17 procent toegenomen. En daarmee is het jaar geen uitzondering. In 2018 ging de filezwaarte met 20 procent omhoog, in 2017 met slechts 0,6 procent (toe te rekenen aan de verbeterde infrastructuur rond Amsterdam), in 2016 met 12 procent en in 2015 met 20 procent.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Tesla Model S rijdt 150 km/h op Autopilot, bestuurder slaapt

Autonieuws

Ford Focus occasion: aankooptips (uitvoeringen, problemen en prijzen)

Autonieuws

'Volkswagen gaat Bugatti verkopen aan elektrische fabrikant Rimac'

Autonieuws
Ontdek meer