Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Bericht

Na het inloggen kun je AutoScout24 nog beter gebruiken.

  • Synchroniseer favorieten
  • Zoekopdrachten opslaan
  • Adverteren

Dit bedrag krijgen Nederlanders met een sjoemeldiesel als compensatie

Volgens de rechtbank in Amsterdam hebben tienduizenden Volkswagen-rijders in Nederland recht op een schadevergoeding. De bedragen zijn als volgt …

Als je een sjoemeldiesel van Audi, Seat, Skoda of Volkswagen hebt gekocht, heb je volgens de rechtbank in Amsterdam recht op een schadevergoeding: 3000 euro als het om een nieuwe auto gaat en 1500 euro voor een tweedehands auto.

150.000 sjoemeldiesels

De zaak was aangespannen door Stichting Car Claim en diende tegen Volkswagen zelf, de Nederlandse importeur Pon en softwareleverancier Bosch. Het gaat om ongeveer 150.000 auto´s. Een snelle rekensom leert dat het totale compensatiebedrag voor Nederland tussen de 225 en 450 miljoen euro bedraagt.

Waarom VW misschien best happy is

Volkswagen kan beroep aantekenen tegen de uitspraak. Gezien het hoge totaalbedrag zouden jij en ik dat misschien doen, maar grote kans dat Volkswagen niet ontevreden is over de uitspraak. De compensaties liggen in lijn met een eerdere schikking die Volkswagen een jaar geleden heeft getroffen met 240.000 klanten in Duitsland. Dat kwam neer op 1350 tot 6250 euro per persoon.

Dieselgate, hoe zat het ook alweer?

In 2015 kwam aan het licht dat Volkswagen jarenlang de boel besodemieterd had. In hun dieselmodellen zat een stukje software verborgen dat kon detecteren wanneer een auto op een rollenbank werd getest en schakelde de motor dan over op een schoon programma. Op die manier leidde Volkswagen de autoriteiten om de tuin. Dat Volkswagen fout zat, heeft het Europese Hof van Justitie eind vorig jaar al besloten.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Lightyear One: waarom de Nederlandse Tesla-concurrent in Finland gebouwd wordt

Autonieuws

Test BMW 128ti - Ford Focus ST - Volkswagen Golf GTI: met welke hot hatchback heb je de meeste lol?

Autonieuws

De nieuwe Audi RS 3: waarom de Mercedes-AMG A 45 S 4Matic+ peentjes kan gaan zweten

Autonieuws
Ontdek meer