Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Nieuws: BMW 3-serie facelift – Voorsprong vergroot

Na drieëneenhalf jaar komt de in 2005 gestarte 3 serie met een algehele facelift. Naast optische verfijningen is er een nog aantrekkelijker vormgegeven interieur. Bovendien zijn de motoren afgestemd op nog meer efficiëntie.

Volledig nieuw is de pas onlangs in de 7-serie gepresenteerde 3 liter-turbodiesel met overweldigende cijfers. Op het eerste gezicht herkent de leek de veranderingen in de serie 3 misschien niet. Tot de behoedzame maatregelen behoren twee centrale ribben in de motorkap. Bovendien werd de frontspoiler veranderd en de onderste luchtinlaten werden nieuw getekend. In plaats van met omlaag hangende mondhoeken rijdt de auto uit München nu met een lach de toekomst in. De radiateurgrille werd bovendien iets gewijzigd. Hij maakt nu een rondere en zachtere indruk en wordt compleet ingelijst door chroom. In de koplampen voor zitten nu LED-knipperlichten.

LED-lampen Van opzij vallen bij de 3 serie de nieuwe lichtrand in de drempel en nieuwe buitenspiegelkasten op. Bovendien werd de chroomrand rond de zijramen weggelaten. Van achter vallen de veranderde achterspoiler en de nieuwe kofferklep op. Het meest opmerkelijk zijn de bewerkte, in twee delen, elegantere achterlampen. De lamphelft in de kofferklep werd verkleind waardoor de achterlampen een duidelijke trede, net als bij de serie 1 Coupé en de nieuwe 7 serie, vertonen. De achterlampen beschikken over LED-remlichten.

Surfen in de serie 3 Het interieur van de 3 serie heeft BMW slechts terughoudend gerenoveerd. Zo zijn er nieuwe decors en verbeterde schakelunits voor de airco. Het navigatiesysteem werd uitgerust met een 8,8-inch display en in de duurste variant met een 80-gigabyte harde schijf. Daarnaast kun je tegen een meerprijs in de 3 serie op internet surfen. Met de overdrachtstandaard EDGE en aanschaf van een flatrate kun je in de wagen het WolrdWideWeb volledig benutten via het navigatiesysteem en ook via de bekende controller in de middenconsole. Deze werd echter omgevormd en uitgebreid met directe toetsen. Zo kun je voortaan met slechts één knopdruk direct in het radiomenu komen.

Voorsprong vergroot De meest spectaculaire innovatie is echter de nieuwe motor van de 330d. De zescilinder biedt uitstekende rijprestaties bij een opmerkelijk laag verbruik. Volgens BMW levert de turbodiesel 245 PK en 520 Newtonmeter koppel. Voor de acceleratietijd van 0 tot 100 km wordt ruim zes seconden vermeld, de topsnelheid blijft beperkt tot 250 km p/u. Tegenover deze prestaties staat een nominaal verbruik van duidelijk minder dan zes liter. Ter vergelijking: een Audi A4 3.0 TDI verbruikt bij ongeveer dezelfde rijprestaties bijna een liter meer. Een Mercedes C 320 CDI is niet alleen duidelijk langzamer, als verbruik meldt de autobouwer uit Stuttgart bijna zeven liter. Daarmee behaalt de opgefriste 3 serie een indrukwekkende voorsprong in het segment van sterke diesels.

Komt in de herfst Tot slot verdienen bij de 3 serie anno 2009 nog een paar aandrijfnieuwtjes vermelding. Onder andere werden de motoren gedeeltelijk iets spaarzamer. Nieuw is bovendien nog een 4x4 versie: voor het eerst zal de 320d optioneel met xDrive verschijnen. Eveneens nieuw is de automatische zesversnellingsbak voor de 318d.

Overigens betreffen alle genoemde veranderingen in eerste instantie alleen de sedan en de touring versie. Coupé en cabriolet blijven voorlopig onaangetast. Vanaf eind juli 2008 is de nieuwe 3 serie te bestellen, twee maanden later volgt zijn officiële marktintroductie. Over de prijzen zal BMW de komende weken berichten.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Snelste auto ter wereld: SSC Tuatara heeft 508 km/h gehaald

Autonieuws

Hyundai i20 N zoekt ruzie met de Ford Fiesta ST

Autonieuws

Ook coronavirus houdt verkoopsucces suv niet tegen

Autonieuws
Ontdek meer