Kabinet halveert subsidie elektrische auto's en schroeft bijtelling op

In 2030 moet honderd procent van alle nieuw verkochte auto's elektrisch zijn, zo staat in het huidige regeerakkoord. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag. Helemaal omdat het kabinet de stimuleringsplannen voor elektrische auto's wil afzwakken.

Volgens de NOS melden diverse bronnen dat het Klimaatakkoord wordt aangepast. In een nieuw concept zou staan dat de voorgestelde subsidie van 6000 euro op elektrische auto's wordt gehalveerd, dat hogere accijnzen en hogere wegenbelasting voor brandstofauto's van de baan zijn en dat de lage bijtelling voor EV's versneld omhoog gaat.

Bijtelling op korte termijn omhoog Momenteel is die bijtelling 4 procent over de eerste 50.000 euro en 22 procent over het bedrag daarboven. Om elektrisch rijden te stimuleren zou die regeling tot 2024 hetzelfde blijven, maar in de gewijzigde plannen staat dat het bijtellingspercentage op korte termijn omhoog moet naar 8 of 10 procent. En dan over de eerste 40.000 euro.

Terugdringing CO2-uitstoot Stichting Natuur & Milieu is bang dat de nieuwe maatregelen een negatief effect zullen hebben op de terugdringing van de CO2-uitstoot. Leasemaatschappijen zijn evenmin blij met de plannen omdat elektrisch rijden daardoor onnodig duur wordt. Tegenover de NOS wilden politieke partijen niet inhoudelijk reageren op het gewijzigde Klimaatakkoord.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Bescheiden facelift voor de Opel Insignia is bescheiden

Autonieuws

Elektrische Ford Mustang Mach-E blijft net onder de 50.000 euro

Autonieuws

De vernieuwde Jaguar F-Type kijkt boos

Autonieuws
Ontdek meer