Ga naar hoofdinhoud

Nieuws: Mercedes Concept GLA 45 AMG – Bijna officieel: Mercedes Concept GLA 45 AMG

Mercedes-Benz mag het dan nog een concept noemen, dit is gewoon de GLA 45 AMG zoals ‘ie in productie gaat. De Audi RS Q3 kan zijn borst natmaken.

Sportieve compacte crossovers zijn er inmiddels te over, maar daaronder bevinden zich maar zeer weinig echt serieus snelle modellen. Tot nu was er eigenlijk maar eentje die ver boven het maaiveld uitstak en dat is de RS Q3 van Audi. Dankzij een 310 pk sterke 5-cilinderturbomotor heeft die de sokken er flink in zitten en een acceleratie van 0 naar 100 km/h in 5,5 seconden bewijs dit. De RS Q3 heeft al een prijskaartje ontvangen maar moet nog in de showroom verschijnen. Begin 2014 wordt hij door de dealers verwacht. 'Geniet ervan zolang het nog kan, Audi', je hoort het Mercedes welhaast hardop denken nu ze de Concept GLA 45 AMG in de spotlights hebben gereden. Die is namelijk uitgerust met de krachtigste productie-viercilinder ter wereld, te weten een tweeliter met 360 pk en 450 Nm. Dit turboblok kennen we inmiddels uit de A 45 en CLA 45 AMG.

Onder de vijf Dat de GLA 45 AMG de vloer aanveegt met de RS Q3, zover zal het in de praktijk wel niet komen. Maar op papier en in rechte lijn is de AMG wel degelijk sneller. In 'minder dan vijf tellen' sleurt de GLA 45 zichzelf inclusief z'n inzittenden naar de honderd. Dooraccelereren kan tot hoogst illegale snelheden terwijl ondertussen de standaard gemonteerde AMG Speedshift-automaat door z'n zeven verzetten jaagt. Rustig rijden kan uiteraard ook en dan zou het gemiddelde brandstofverbruik volgens de fabrikant ergens tussen 7 en 8 liter per 100 kilometer moeten liggen.

Folie Wij twijfelen er niet aan dat de GLA 45 AMG allang klaar is om de lopend band af te rollen. Toch wil Mercedes die schijn nog even ophouden en dat doen ze door de auto een ietwat kitscherige conceptlook mee te geven. De vele hoogglanszwarte accenten en de matzwarte 21 inch AMG-wielen met kruisspaken en rode velgranden zouden we best eens terug kunnen gaan zien in de showroom, maar dat durven we minder snel te stellen van de grijs/rode folie op de motorkap en het startnummer 45 op de flanken. We hopen in ieder geval dat ze ontbreken in de prijslijst. Het AMG Performance-remsysteem met rode klauwen zien we daarin wel graag terug, alsook de AMG-wielnaafdoppen, de ´twin-blade´ radiatorgrille in zilverchroom en de ´TURBO AMG´-belettering op de voorspatborden.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Dit is waarom de Duitse politie invallen deed bij Mitsubishi

Autonieuws

Hyundai en Kia steken 100 miljoen euro in Britse elektrostart-up

Autonieuws

15 gemeenten goed voor helft auto-inbraken 2019

Autonieuws
Ontdek meer