Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Nieuws: Volkswagen Golf GTI W12-650 – Super-Golf

Ieder jaar vind er aan de Wörthersee in Oostenrijk een grootschalig evenement plaats voor GTI-liefhebbers. Het evenement trekt al sinds 1982 vele tienduizenden bezoekers. Dit jaar zijn ook Volkswagen en Audi vertegenwoordigd.

Zo presenteerde Audi er de TT Clubsport quattro en pronkt Volkswagen met de speciaal voor dit evenement ontwikkelde Super-Golf genaamd GTI W12-650. W12 Biturbo

Nog nooit was er een Golf sterker, niet breder en niet sneller. Deze Golf GTI W12-650 lijkt rechtstreeks van het circuit getrokken. Daarvoor zorgt niet alleen zijn krachtige uiterlijk, maar vooral ook zijn prestaties. Achter de bestuurder en passagier is plaats gemaakt voor een Biturbo W12-motor die in deze Golf een vermogen van 650 pk en een koppel van 750 Nm levert. De motor is gekoppeld aan een zestraps automaat en brengt zijn vermogen over op de achterwielen. Deze super-GTI weet in slechts 3,7 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten. Maar dat is nog niet alles! Deze Golf weet namelijk ook de 300 km/h-grens te doorbreken en behaalt een topsnelheid van maar liefst 325 km/h.

Enorme luchtinlaten en carbon dak

Het is niet zomaar iets om een Golf dergelijke prestaties mee te geven. De brave lease-auto werd door de ontwerpafdeling van Volkswagen dan ook van een bijpassend uiterlijk voorzien. Niet alleen om cosmetische redenen, maar vooral ook om de techniek voldoende ruimte te bieden. Zo werden de luchtinlaten aan de voorzijde flink vergroot. Werden aan de zijkanten luchtinlaten gemaakt om de motor van voldoende koeling te voorzien. Verder zijn ook de remmen bijpassend en werd de achterbumper compleet opnieuw ontworpen.

Een zeer bijzonder stylingdetail is het dak. Het dak is gemaakt van carbon en loopt aan de achterkant schuin af waardoor een soort van spoiler ontstaat. Dit is nodig om voldoende neerwaartse druk te genereren op de achterwielen. Door alle aanpassingen is de Golf GTI W12-650 maar liefst 1.88 m breed terwijl het productiemodel 1.76 m breed is. Verder is het model 8 cm lager en zijn de wielen breder in de wielkasten geplaatst. Overigens moesten er ook de nodige aanpassingen worden gedaan om het 19 inch lichtmetaal in combinatie met het 295 breed rubber in de wielkasten te monteren.

Interieur

Geheel in stijl met het exterieur is ook het interieur een toonbeeld van extremen. Het interieur werd grotendeels gestript en transparante covers dekken alle elektronica en mechanische onderdelen af. De kuipstoelen zijn bekleed met een combinatie van leer en Alcantara en achter het stuurwiel zijn flippers gemonteerd om te schakelen. In plaats van een dashboardkastje is - geheel in racestijl - een brandblusser aanwezig.

Enkel een conceptcar

De door Volkswagen gepresenteerde Golf GTI W12-650 is niets meer en niets meer minder dan een conceptcar. Productie is uitgesloten, maar Volkswagen laat wel zien waartoe men met een Golf in staat is.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Snelste auto ter wereld: SSC Tuatara heeft 508 km/h gehaald

Autonieuws

Hyundai i20 N zoekt ruzie met de Ford Fiesta ST

Autonieuws

Ook coronavirus houdt verkoopsucces suv niet tegen

Autonieuws
Ontdek meer