Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Prinsjesdag: Dit zijn de auto’s van het Koninklijk Huis

Zo nu en dan schieten ze voorbij op televisie: donkerblauwe auto’s met de letters AA in het kenteken. Ze komen uit de garage van het Koninklijk Huis, dat de afgelopen eeuw al vele automerken versleet.

De eerste auto in Koninklijk bezit was een Renault 35 CV met een topsnelheid van 80 km/u, gekocht door Prins Hendrik in 1908. Toch was Renault niet de eerste officiële hofleverancier. Die eer viel te beurt aan Spyker: de Amsterdamse rijtuigenfabrikant zou in totaal negen hofauto’s leveren.

Toen Spyker zijn autoproductie in 1925 staakte, stapte het Koninklijk Huis over op Cadillac. Eind jaren vijftig nam Ford het stokje over van de Amerikanen. Waar onze royals tegenwoordig in rondrijden? Hieronder voor je uitgezocht met het 240.000 occasions tellende aanbod van AutoScout24 bij de hand.

Koninklijke Tesla

De Afdeling Garage van het Koninklijk Staldepartement beheert ongeveer dertig auto’s. Die worden gebruikt door de leden van het Koninklijk Huis, maar ook voor gasten, bagage en paarden. Momenteel maken de Oranjes voor hun diensttripjes gebruik van verschillende modellen van Volvo en Audi, waaronder de Volvo S90 en Audi A8.

Waar prinses Beatrix zich in haar laatste jaren als koningin liet rondrijden in een verlengde Volvo S80, daar geeft haar zoon Willem-Alexander de voorkeur aan een tot limousine omgebouwde Audi A8 L. Door de verlenging en bepantsering is het gevaarte 3725 kilo zwaar. Privé rijdt onze koning overigens in een Tesla Model X.

Prins van het circuit

Ook Willem-Alexanders jongere broer Constantijn staat bekend als autoliefhebber. Naast een Mini Cooper heeft de prins een Audi A6 Allroad TDI Quattro Pro Line in zijn garage staan. Prins Bernhard, zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, is echter de onbetwiste veelvraat als het op auto’s aankomt.

Bernhard heeft niet alleen rondgereden in een TVR Sagaris, een Audi RS4 en een Alfa Romeo 8C Spider, hij is ook nog eens fervent hobbyracer en sinds 2016 mede-eigenaar van circuitpark Zandvoort. Dat de Formule 1 in 2020 terugkeert naar Nederland is vooral te danken aan de inspanningen van deze autogekke prins.

Vind jouw droomauto

Zelf toe aan een nieuwe royale wagen? De perfecte match staat voor je klaar bij AutoScout24, met 240.000 occasions het grootste autoplatform van Nederland en Europa. Op AutoScout24.nl of in de app met meer dan 2,5 miljoen downloads kun je snel en gericht op zoek naar de auto van de dromen. Ook voor verkopers is het autoplatform ideaal: een advertentie plaatsen is gratis.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Volkswagen moet eigenaren sjoemeldiesels schadevergoeding betalen

Autonieuws

Hè hè, de Nissan GT-R50 by Italdesign is eindelijk klaar!

Autonieuws

Prijzen hybride-versies Renault Clio en Captur bekendgemaakt

Autonieuws
Ontdek meer