Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Recordhitte: zo heet wordt het in de auto!

In Nederland boeken we dezer dagen het ene hitterecord na het andere. Genieten voor zonneaanbidders en vakantievierders. Maar de hittegolf levert ook serieuze gevaren op. Een hete auto bijvoorbeeld.

Ondanks herhaalde waarschuwingen van politie en GGD, komen we nog regelmatig berichten tegen van mensen die hun kind of huisdier achterlaten in een stilstaande auto die in de zon staat te bakken.

Dat is al zeer onverstandig bij buitentemperaturen van een graadje of 25. Met de huidige hitte is het ronduit bloedlink. Ook als je even snel een boodschap moet doen of ergens 'even' iets moet afgeven. De temperatuur in de auto stijgt namelijk veel sneller dan je denkt.

Geopende ruiten helpen nauwelijks

Is het buiten een graad of 25, dan warmt het binnen in een auto waarvan de motor niet draait (en de airco dus ook niet werkt) binnen tien minuten op tot 35 graden. Na een halfuur wordt al een temperatuur van meer dan 40 graden Celsius aangetikt. Bij een buitentemperatuur van 30 graden is het in de auto na tien minuten al 40 graden. Na een halfuur is dat zelfs opgelopen tot een ondraaglijke 48 graden. Ook als je de ruiten op een kiertje zet!

Leren bekleding is killing

Met de recordhitte van deze dagen wordt het in no-time levensbedreigend warm in een niet-gekoelde auto. Bij 35 graden en heter kun je een ei bakken op de motorkap en binnen een paar minuten loopt de binnentemperatuur op tot 50 graden Celsius. Heeft je auto leren bekleding? Dan gaat het helemaal hard en is wordt het verzengend heet binnenin, al blijft koekjes bakken in de auto nog een hele uitdaging.

Onbegrijpelijke slachtoffers

Onbegrijpelijk, maar waar: jaarlijks overlijden nog altijd circa twintig mensen aan oververhitting in een auto. Vaak gaat het daarbij om kinderen. Dat komt doordat zij hun lichaamstemperatuur nog niet optimaal kunnen reguleren en zodoende sneller oververhit raken. Bij dieren, zoals honden, verloopt dit proces nog sneller.

Op pad zonder airco

Overigens is ook ríjden met een auto zonder (werkende) airco, geen pretje in deze hitte. Parkeer de auto vóór vertrek in de schaduw of gebruik anders zonneschermen of ruitfolie. Zorg tijdens de rit voor voldoende ventilatie. Houd hiertoe meer dan één raam open, bij voorkeur linksvoor en rechtsachter - of andersom. Zo kan het flink doortochten. Op de snelweg zorgt dit voor een hoop lawaai, maar dat moet je voor lief nemen. Niet fraai, maar wel effectief: leg lichtgekleurde handdoeken op de stoelen en het dashboard. Zeker als je auto leren bekleding heeft, is dat een goed idee.

Maak je eigen airco

Een beetje lastig, maar het helpt echt: maak je eigen airco. Wat je nodig hebt: een paar gevulde waterflessen die een nachtje in de vriezer hebben gelegen en een losse 12V-ventilator. Bij voorkeur eentje met een flexibele arm die je direct in de sigarenaansteker plugt. Zet de flessen stevig verankerd neer, bijvoorbeeld in een kinderzitje en zorg dat de ventilator langs de ijskoude waterflessen blaast. Het effect is verbluffend, maar helaas niet voor onbeperkte tijd.

hittegolf-auto-2019-30-2

Voorkom uitdroging

Neem daarnaast voldoende drinkwater mee voor onderweg, bij voorkeur in een koeltas. Als je regelmatig een paar slokken neemt, voorkom je uitdroging. Verder is het verstandig om vaker te pauzeren dan normaal. Zet je auto tijdens de pauze bij voorkeur in de schaduw en eet een zout dropje of een andere hartige snack. Dat helpt om je lichaamsvocht langer vast te houden. Goede reis!

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Corona, autorijden en boetes: met hoeveel personen mag je in de auto? (1 juli-update)

Autonieuws

Autosalon van Genève gaat ook in 2021 niet door

Autonieuws

Vakantie Duitsland: corona-regels en reisadvies

Autonieuws
Ontdek meer