Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Terugroepactie Volvo: viercilinder diesel hotter dan hot

Wereldwijd roept Volvo ruim 500.000 auto's terug naar de werkplaats. Reden: brandgevaar door oververhitting van het inlaatspruitstuk. Wie zo'n goeie oude vijfcilinder rijdt, heeft niets te vrezen; de terugroepactie betreft alleen viercilinder diesels.

Het probleem van oververhitte spruitstukken betreft vrijwel de volledige modellenrange uit de periode 2014 tot 2019. Dus of je nu een V40, V60, V70, S80, XC60 of XC90 uit die periode hebt, als er een viercilinder dieselmotor onder de kap ligt, dan kún je in de risicogroep vallen. Over de hele wereld zijn er 507.000 Volvo's die mogelijk licht ontvlambaar zijn. In Nederland gaat het om zo'n 37.000 auto's.

Persoonlijk bericht over terugroepactie

Nu niet meteen in paniek naar de dealer rijden. Volvo heeft aangegeven dat de betrokken eigenaren persoonlijk worden benaderd. Vervolgens worden de werkplaatsbezoeken ingepland waarbij het probleem wordt verholpen. Mocht jouw Volvo in de risicogroep vallen en je ruikt een brandlucht, of je merkt dat de auto te kampen heeft met vermogensverlies, dan is het niet onverstandig om nu al even contact op te nemen met de dealer.

Geen persoonlijke ongelukken

Volgende het Zweedse tv-station Sveriges Television (SVT) is het in een aantal gevallen daadwerkelijk voorgekomen dat het kunststof inlaatspruitstuk van Volvo's viercilinder diesel zo heet werd dat het in de fik vloog. Persoonlijk letsel heeft zich daarbij niet voorgedaan.

Grootste terugroepactie Volvo ooit

De huidige terugroepactie is de grootste waarmee Volvo ooit te maken kreeg. Een autofabrikant is verplicht tot een terugroepactie als een veelvoorkomend defect of een constructiefout een potentieel gevaar voor de veiligheid oplevert. Voor een merk als Volvo, dat veiligheid traditioneel zeer hoog in het vaandel heeft, ligt een terugroepactie extra gevoelig, zeker als het om brandgevaar gaat. Uniek is het echter niet. Vorig jaar moest BMW wereldwijd nog 1,6 miljoen auto's terugroepen in verband met brandgevaar aan het emissiereinigingssysteem.

Ben je benieuwd of er voor jouw auto wel eens een terugroepactie is geweest? Dit kun je nagaan op een speciale internetpagina van de RDW.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Duitse rechter: 'Bedienen Tesla-touchscreen onderweg is strafbaar'

Autonieuws

Elon Musk: 'Komt 'gewone' pick-up als Tesla Cybertruck niet aanslaat'

Autonieuws

Dit is waarom de Skoda Octavia 6.000 euro goedkoper wordt

Autonieuws
Ontdek meer