Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Waarom een nieuwe auto straks geen 'nieuwe auto'-geur meer heeft

Lekker, hè?! Die geur als je voor de eerste keer plaatsneemt in een gloednieuwe auto. Het is moeilijk te omschrijven wat je precies ruikt, maar het maakt een nieuwe auto onweerstaanbaar. Helaas gaat de 'nieuwe auto'-geur verdwijnen. Mensen kunnen er namelijk allergisch voor zijn.

Om de belangrijkste vraag gelijk te beantwoorden: wat ruik je eigenlijk in een nieuwe auto? Het zijn zogeheten vluchtige organische stoffen die in onder meer kunststoffen, lijm en textiel zitten. Volgens de United Nations Economic Commission for Europe zijn er acht van die stoffen in auto's waar sommige mensen niet tegen kunnen: acetaldehyde, acroleïne, benzeen, ethylbenzeen, formaldehyde, styreen, tolueen en xyleen. Meerdere daarvan zitten ook in sigarettenrook.

Allergisch voor 'nieuwe auto'-geur

De geur van bovengenoemde stoffen kan bij sommige mensen een allergische reactie oproepen, wat zich uit in geïrriteerde ogen, niezen, duizeligheid, ademhalingsproblemen, vermoeidheid, misselijkheid en hoofdpijn. Volgens het Britse tijdschrift Autocar worden dit soort gezondheidsproblemen vooral in Aziatische landen waargenomen. Een onderzoek in Zuid-Korea wees uit dat meer dan 50 procent van de autokopers last had van ten minste één symptoom van 'sick car syndrome'.

Nieuwe Europese standaarden

In diverse Aziatische landen zijn al richtlijnen opgesteld. In Europa zijn sinds juni nieuwe luchtkwaliteitsstandaarden vastgesteld voor auto-interieurs. De standaarden zijn bedoeld om als basis te dienen voor landelijke wetgeving, al is er nog geen Europees land dat de regels heeft aangepast. Als dat wel gebeurt, moeten fabrikanten het aantal schadelijke stoffen in hun auto-interieurs terugdringen. Met als gevolg dat de 'nieuwe auto'-geur verdwijnt.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Denk je dat de Fiat Panda Sport sportief is? Nee joh!

Autonieuws

Vernieuwde Tesla Model 3 heeft nog meer actieradius

Autonieuws

Boze Nederlandse Tesla-rijders starten rechtszaak tegen Tesla

Autonieuws
Ontdek meer