De tractoraanhanger en zijn gebruik

Een tractoraanhanger kan voor het transport van verschillende zaken en materialen worden gebruikt. Het kan simpelweg gaan om het vervoer van stro of gras, maar een tractoraanhanger wordt ook vaak ingezet voor het transporteren van vee of bijvoorbeeld autobanden. Een tractoraanhanger mag in principe alleen worden gebruikt voor het vervoer van ene naar de andere werkplek. Wanneer dat niet het geval is, mag niet met een tractor aanhanger worden gereden. Vooral boeren en tuinders maken dus gebruik van tractoraanhangers.
Verlichting is op een tractoraanhanger van groot belang, zeker op de openbare weg wanneer de schemering invalt. Een tractor is over het algemeen uitgerust met een koppelschotel. Op die schotel ligt de aanhanger, die wordt geborgd met een kingpin. Een tractoraanhanger mag wettelijk gezien maximaal 13,6 meter lang zijn.

Typen tractoraanhangers

Tractoraanhangers zijn verkrijgbaar in verschillende merken, varianten en typen. Bekende namen zijn onder andere Huldo Medax, Hulco Terrax en Saris 1520. Aanhangwagens zijn vaak twee-assig.
Tot de landbouwaanhangers behoort ook de oogstwagen. Ook deze kan achter de tractor worden gehangen. Een landbouwaanhanger kan een draagvermogen hebben van maar liefst 12 ton. Een oogstaanhanger is vaak voorzien van een dak, zodat de geoogste gewassen beschermd zijn tegen weersinvloeden als regen, hagel en wind. Elke tractoraanhanger heeft zijn eigen unieke kenmerken, geheel afhankelijk van het doel waarvoor hij wordt gebruikt. Tractoraanhangers worden vaak geproduceerd in de Benelux en Duitsland.
Naar boven