Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
jeep-wrangler-4xe-front

4x4

1 / 3
jeep-wrangler-4xe-front
ssangyong-rexton-front
fiat-panda-4x4-front

Sterke punten

  • Superieure off road prestaties
  • Veiliger in slechte weersomstandigheden
  • Vaak hogere sleep capaciteit

Zwakke punten

  • Hoger verbruik
  • Rijcomfort openbare weg
  • Hogere aanschafprijs

4x4: De koning van de onverharde weg

Terreinwagens (4x4) zijn voertuigen die specifiek werden ontwikkeld om probleemloos over ongeasfalteerde terrein te kunnen rijden. Met een hogere rijhoogte, verstevigde componenten en - uiteraard - vierwielaandrijving zijn ze bestand tegen het ruwe terrein. Origineel ontwikkeld voor militaire doeleinden, komen moderne 4x4’s in veel maten en vormen. Van compacte berggeiten zoals de Suzuki Jimny tot luxueuze offroaders zoals de Mercedes G-Klasse tot potente 4x4 pick-ups zoals de Toyota HiLux. Lees meer

Verschil 4WD en AWD

Dat een 4x4 een auto is met vierwielaandrijving weet bijna iedereen. Toch zijn er grote verschillen tussen de vierwielaangedreven auto’s op de markt. Want niet alle modellen zijn even goed uitgerust voor extreme omstandigheden. Laten we eerst de spotlight zetten op het verschil tussen 4WD- en AWD-auto’s.

4WD staat voor four-wheel drive en kan gezien worden als de ultieme vorm van vierwielaandrijving. Zo wordt er bij 4WD’s permanent vermogen naar alle vier de wielen gestuurd. Via een differentieel op de voor- en achteras en - in sommige gevallen - een centraal differentieel kan de aandrijving gemanipuleerd worden voor meer grip op moeilijke ondergronden.

AWD staat voor all-wheel drive en vervult in principe dezelfde functie als een 4WD. Met het belangrijke verschil dat een AWD - soms volautomatisch - om kan schakelen naar tweewielaandrijving door één as los te koppelen. Het voordeel daarvan is een lager brandstofverbruik. Het nadeel is dan weer de complexiteit van het systeem.

Jammer genoeg gebruiken autoconstructeurs tegenwoordig de termen AWD, 4x4 en 4WD losjes door elkaar, waardoor het voor een klant niet altijd even duidelijk is welk type auto er precies bedoelt wordt. Durf dus te vragen naar de details van het systeem.

Soorten 4x4’s

Dat een 4x4 tegenwoordig meer is dan een rudimentaire offroader zien we al langer in het straatbeeld. De originele 4x4’s zoals de Willy’s Jeep, Toyota Land Cruiser 40 en Land Rover Series 1 (Defender) staan in schril contrast met de luxueuze 4x4’s die je vandaag kan kopen. Hoewel we vierwielaandrijving vooral associëren met verhoogde SUV-achtige auto’s, kan je tegenwoordig 4x4-krijgen op zowat elk carrosserietype. Sommige van de snelste sportwagens ter wereld gebruiken bijvoorbeeld een 4x4-aandrijving!

Wanneer we het hebben over 4x4-modellen met offroad-potentieel, dan wordt de lijst alweer een stuk kleiner. Noemenswaardige carrosserietypes zijn de:

Voordeel van 4x4

De 4x4-auto heeft enkele belangrijke voordelen tegenover zijn tweewielaangedreven broeders. Zo bieden 4x4’s - ongeacht ze nu 4WD of AWD zijn - superieure grip bij slechtere weersomstandigheden. Let wel: uiteindelijk is het de band die het doorslaggevende gripvermogen van een auto biedt. Een 4x4 op zomerbanden presteert in de sneeuw waarschijnlijk slechter dan een achterwielaangedreven auto op winterbanden.

Een 4x4 heeft in de meeste gevallen ook meer trekvermogen, waardoor ze ideaal zijn om aanhangwagens of paardentrailers te vervoeren.

Tenslotte bieden 4x4-voertuigen meer vertrouwen dankzij hun toegenomen stabiliteit. Omdat de auto het vermogen over de vier wielen spreidt verhoogt het veiligheidsgevoel. Let wel: door de technische opstelling van een 4x4 zijn ze bij hoge snelheden sneller geneigd om onder te sturen in een bocht.

De populairste 4x4’s

Een lijst samenstellen van de beste/ meest populaire 4x4’s is eigenlijk onbegonnen werk. Want net zoals in het voetbal heeft iedereen zijn eigen favoriet. Toch zijn er enkele voertuigen die internationaal worden (h)erkend als de beste 4x4’s momenteel op de markt. Voertuigen die met hun aan- en afrijhoeken (hoe stijl een helling mag zijn), waaddiepte (hoe diep het water mag zijn) en trekvermogen hoge ogen weten te gooien. Enkele van de meest indrukwekkende offroad 4x4’s momenteel op de markt zijn de:

De 4x4-specialisten

Tegenwoordig heeft elk automerk wel een 4x4 in haar gamma. Toch zijn er automerken die zich decennialang hebben gespecialiseerd in de 4x4-aandrijving. Bekende voorbeelden daarvan zijn Land Rover, Jeep en Subaru. Saillant detail: Hoewel het 4x4-specialisten zijn hebben ook deze merken de afgelopen jaren voor- of achterwiel aangedreven auto’s op de markt gebracht om de verkoop te doen groeien.

Een andere noemenswaardige 4x4-specialist is Audi, die met haar Quattro-aandrijving veertig jaar geleerde furore wist te maken in het rallykampioenschap. Het Duitse merk pionierde de vierwielaandrijving onder gangbare koetswerktypes. Zo was het Audi die als eerste sedans, stationwagens en zelfs coupés in massa produceerde met 4x4.

De toekomst: de elektrische 4x4

Met de opkomst van de elektrische auto zal de 4x4 gangbaarder worden onder de gemiddelde autorijder. Om meer vermogen te genereren wordt er vaak een elektromotor op elke as van de auto geplaatst. Daardoor ontstaat dus in essentie een 4x4! Door de compacte dimensies van elektromotoren is de impact op het interieur daarbij veel kleiner dan bij een klassieke 4x4. Simpelweg omdat een elektrische auto met vierwielaandrijving geen grote differentiëlen en aandrijfassen nodig heeft om alles met elkaar te verbinden.