Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Land Rover Discovery

Land Rover Discovery: middelgroot, luxueus SUV

De Land Rover Discovery is een middelgroot, luxueus Sport Utility Vehicle (SUV). De auto wordt gebouwd door het Britse Land Rover sinds 1989. In het totaal bestaan er 3 of 5 generaties. De eerste 2 generaties vallen namelijk uiteen in 2 verschillende series. Binnen de eerste generatie spreekt men zo van de Discovery Serie I (1989/98) en de Discovery Serie II of L318 (1998-2004). Lees meer

Alternatieve modellen

Informatie over Land Rover Discovery

Binnen de tweede generatie (L319) spreekt men van de Discovery 3 (2004/09) en de Discovery 4 (2009/16). Vanaf 2017 spreekt men van de gewoon van de derde of van de vijfde generatie (L462), al naargelang de telling van de vorige generaties (2 of 4). Qua modelnaam spreekt men wel sowieso van Discovery 5 (gelet op de vorige telling: I, II, 3, 4).

De Land Rover Discovery technisch bekeken

De Land Rover Discovery Serie I wordt geïntroduceerd in oktober 1989. De codenaam is Project Jay. Het nieuwe model is gebaseerd op het chassis en de krachttrein van de grotere Range Rover. De lagere prijs beoogt een groter marktsegment en moet ook concurreren met soortgelijke, Japanse voertuigen. Deze eerste generatie is verder ook de enige met 4 cilindermotor.

De auto is daarbij eerst enkel beschikbaar met 3 deuren. Een vijfdeur versie verschijnt in 1990. Beide voertuigen hebben 5 zitplaatsen en 2 optionele extra plaatsen in de kofferruimte. Het interieurdesign is van de hand van de Conran Design Groep. In 1989 mogen ze voor hun werk de British Design Award ontvangen.

De nieuwe generatie Land Rover Discovery

De derde (of vijfde) generatie Land Rover Discovery (Discovery 5, L462) wordt gepresenteerd op 28 september 2016. De auto deelt ondertussen zijn platform met de Range Rover en de Range Rover Sport. Over het algemeen kan gezegd worden dat hij daarbij veel traditionele kenmerken achter zich laat ten voordele van een moderner en minder expliciet praktisch design.

Dat design wordt getest in de Discovery Vision Concept, een conceptauto getoond op de Auto Show van New York in 2014. Vooral het uiterlijk van dit voertuig blijft grotendeels bewaard in het Discovery productiemodel. Het lijkt bovendien sterk op de Discovery Sport, de compacte variant van het voertuig. In vergelijking met vorige generaties is die vorm ronder. De achterlichten zitten nu horizontaal in plaats van verticaal en de zijramen van de derde zitrij vloeien niet meer over in het dakglas. Het interieur lijkt ondertussen sterk op dat van andere, hedendaagse Land Rovers, waarbij de Discovery traditie van een derde zitrij wel wordt behouden.

Mechanisch gezien is deze Discovery de eerste met Land Rovers nieuwe aluminium architectuur. Dit levert een gewichtsverlies tot 480 kg op (in vergelijking met de vorige generatie). In combinatie met de nieuwe aerodynamica wordt het brandstofverbruik zo aanzienlijk verminderd. Daarbij worden V6 benzine- of dieselmotoren aangeboden. Zij worden standaard gekoppeld aan een automatische ZF transmissie met 8 snelheden.

Verder wordt ook nog het Terrain Response 2 systeem voorzien, de tweede generatie. Zoals de eerste generatie van dit systeem houdt deze Terrain Response constant in de gaten wat de wielen doen. Het bestudeert ook voortdurend de rijhoek, de ophanging, differentialen, tractie en dies meer. Alle andere systemen (bijvoorbeeld ABS) worden vervolgens voortdurend aan deze informatie aangepast. Zo wordt optimaal gereageerd op elk wegdek. De bestuurder kan dan nog voor verschillende modi kiezen, zoals sneeuw, gras, gravel, modder, zand en rots. De nieuwe generatie heeft ook een “auto” modus, waarbij de computer zelf op zoek gaat naar de beste modus voor een bepaald wegdek.

Voorts is deze Discovery de eerste met een zogenaamde unibody, daar waar zijn voorgangers body-on-frame zijn gebouwd. Hierdoor kan een hogere trekrigiditeit bereikt worden met minder gewicht. Het gemiddeld comfort vergroot en de auto kan beter waden dankzij de toegenomen grondklaring.

Land Rover Discovery modellen en prijsklassen

De Land Rover Discovery verschijnt enkel nog met 5 deuren. Er zijn 4 motormodellen: 2 benzines en 2 turbodiesels. De benzinemodellen zijn de 3.0 AJ126 V6 en de 5.0 AJ-133 V8 (SVX). Dieselmodellen zijn de 3.0 AJD V6 en de 2.0 I4 Ingenium. In Ierland en andere Europese markten worden ondertussen ook nog versies met 5 of 7 zitplaatsen aangeboden, en er is hier een commerciële variant, een van. Ook kan men aan een compactere Discovery geraken, zij het binnen een andere reeks, de Discovery Sport.

Vervolgens biedt de bouwer Supacat (een onderdeel van de SC Groep) nog 2 afgeleiden van de Discovery 4 aan: de Specialist Utility Vehicle 600 (SUV 600) en de Light Reconnaissance Vehicle 400 (LRV 400). Het eerste is een 6x6 of een 6x4. Het tweede model is een open en lichte 4x4 in de klasse van de Land Rover Defender. Tot slot bestaat er ook nog een gewapende versie van de Discovery, de Sentinel. Men kan hem amper onderscheiden van de standaardversie.

Beoordelingen voor Land Rover Discovery

11 Beoordelingen

4,7