Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Land Rover Range Rover Sport

Land Rover Range Rover Sport

De Range Rover Sport verschijnt in 2005 op de markt als stedelijke/ sportieve SUV

Twee decennia lang bestond de modelfamilie van de Britse terreinwagenspecialist Land Rover maar uit één lid: de oer Land Rover uit 1949, die tegenwoordig verkocht wordt onder de merknaam Land Rover Defender. Lees meer

Informatie over Land Rover Range Rover Sport

Pas aan het begin van de jaren '70 waagden de Britten zich op nieuw terrein. Toen werd de eerste terreintoegankelijke sedan met reiscomfort op de markt gebracht, de voorloper van de voertuigklasse die later omgedoopt zou worden tot Sport Utility Vehicles (SUV). Sportieve eigenschappen had dit Range Rover gedoopte model echter niet echt. Maar daarvoor in de plaats scoorde hij wel punten met zijn offroad kwaliteiten en luxe uitstraling. Het ontbrak de fabrikant nog aan een dynamisch model voor een jongere, stedelijke doelgroep. Daarom werd vanaf eind jaren '90 onder de regie van de toenmalige merkeigenaar BMW het prototype van de eerste Range Rover Sport ontwikkeld. Uiteindelijk rolde hij in 2005 dan voor het eerst in Engeland van de band.

Een dynamische design met karakteristieke Range Rover kenmerken

Bouwtechnisch gezien was de Range Rover Sport gebaseerd op de Land Rover Discovery, maar zijn carrosserie was een verkorte en lichtere versie van grote broer Range Rover. Terwijl deze klassieke SUV van Land Rover 4,97 meter lang, 1,98 meter breed en 2,8 ton zwaar was, had de Sport-versie een bescheidener afmeting van 4,78 meter lang. Bovendien had hij een iets lager gewicht. Een karakteristiek kenmerk waren de luchtinlaten boven de voorste wielkasten. Ondanks overeenkomende designkenmerken met de klassieke Range Rover, zoals bijvoorbeeld hoekige koplampen en een hoog geplaatste radiateur, zorgden de schuin geplaatste voorruit en de kortere achterkant van de auto ervoor dat de Range Rover Sport er dynamischer uitzag. Aangezien de Range Rover Sport hetzelfde motorpalet als de Range Rover had, waren zijn sportieve eigenschappen alleen te danken aan de wijzigingen aan de carrosserie en aan de reducering van het gewicht.

De motoren van de Range Rover Sport

De Range Rover Sport werd aanvankelijk aangeboden in de versies S, SE, HSE en Supercharged met vier motoren die ook gebruikt werden voor de normale Range Rover. Het topmodel uit de collectie was het benzinemodel Range Rover Sport Supercharged met een compressormotor van Jaguar. De compleet uit aluminium vervaardigde motor had een cilinderinhoud van 4,2 liter en een prestatievermogen van 257 kW (390 pk). Tot 2007 werd er bovendien ook een V8-motor met 220 kW (300 pk) aangeboden. De Range Rover Sport was als dieselmodel verkrijgbaar in twee uitvoeringen: met een 2,7 liter twinturbo-motor met 140 kW (190 pk) en met een 3,6 liter biturbomotor met 200 kW (272 pk). Permanente vierwielaandrijving, een automatische versnellingsbak, luchtvering, een Hill-Holder en tractiecontrole hoorden tot de standaarduitrusting. Dit alles werd elektronisch gecoördineerd met het Terrain Response System (TRS) dat door Land Rover ontwikkeld was.

Na het modelonderhoud heeft de Range Rover Sport verbruiksvriendelijkere motoren

Na een modelonderhoud in 2009, die vooral een gewijzigde voorkant met zich mee bracht, werden er in 2010 drie nieuwe motoren met 205 kW (279 pk), 283 kW (385 pk) en een supercharged motor met 373 kW (507 pk) op de markt gebracht. De fabrikant beloofde met deze nieuwe motorgeneratie vooral een lager brandstofverbruik en betere CO2-waarden. De achtergrond: de Range Rover Sport Supercharged consumeerde met zijn 4,2 liter motor in de stad 22,8 liter. Het gemiddelde brandstofverbruik lag volgens de fabrikant op 15,9 liter, wat gepaard ging met een CO2-uitstoot van 374 g/km