Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
default-banner-anhaenger-l.jpg

Tankaanhanger

Een tankaanhanger wordt zowel in de landbouw als in het wegtransport toegepast. Gekoppeld achter een tractor kan er bijvoorbeeld gier mee vervoerd worden, gekoppeld achter een tankauto kan het volume vloeibare stoffen dat wordt getransporteerd vergroot worden.Bij het vrachtvervoer worden twee types tankaanhangers toegepast: de autonome aanhanger en de middenas-aanhanger. Een autonome aanhanger, ook wel schamel genoemd, heeft aan beide einden een of meerdere assen. Daarmee kan deze op zichzelf (autonoom) stabiel blijven staan. De aanhanger wordt aan een trekkend voertuig gekoppeld met behulp van een sleepoog, dat gekoppeld is aan de voorste as(sen). Door een draaikrans onder de aanhanger wordt deze gestuurd.
De grote afstand tussen de voorste en achterste assen maakt de aanhanger erg stabiel. Hierdoor is het wettelijk laadvermogen veel hoger dan bij een middenasaanhangwagen. Achteruitrijden vereist wel veel inzicht van de chauffeur, omdat de totale combinatie twee draaipunten heeft.

Middenas-tankaanhanger: méér volume.

Een middenas-aanhanger, ook wel wipkar genoemd, heeft één tot drie assen in het midden en wordt aan het trekkende voertuig gekoppeld met behulp van een eronder gemonteerde trekhaak. Omdat de druk op de koppeling niet constant is, heeft een middenas-aanhanger een minder goed rijgedrag dan een autonome aanhanger.Voordeel is dat hij meer volume heeft dan een autonome aanhanger, waardoor de totale tankinhoud van de combinatie groter is. Bovendien is het gemakkelijker om ermee achteruit te rijden.
Tankaanhangers hebben een volume variërend van 3.500 tot 15.000 liter. Enkele bekende leveranciers zijn Magyar, Burg, Kässbohrer en Atcomex.