Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
honda-civic-type-r-front

Honda Civic Type R

1 / 3
honda-civic-type-r-front
honda-civic-type-r-side
honda-civic-type-r-back

Sterke punten

  • Enorm veel rijplezier
  • Krachtige motor
  • Sterke veiligheids- en hulpsystemen

Zwakke punten

  • Slechts beperkt geschikt voor dagelijks gebruik
  • Weinig comfort
  • Slechts 4 stoelen

Honda Civic : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Honda Civic, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:€ 26.700,-*
Occasions vanaf:€ 1,-*
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Honda Civic Type R: De Japanse GTI gaat de zesde ronde in

De Honda Civic is al elf generaties succesvol op de weg. Sinds de zesde generatie wordt het model ook keer op keer vergezeld door de sportieve versie, die bekend staat als de Honda Civic Type R**. De "R" staat (niet verrassend) voor Racing. Voor velen wordt het model terecht beschouwd als de Japanse Golf GTI. Sinds de Tokyo Auto Salon 2022 weten we dat de zesde Honda Civic Type R in de coulissen staat te wachten. Wat had de vorige Type R te bieden en wat kunnen we verwachten in de nieuwe generatie? Lees meer

Interesse in een Honda Civic Type R

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Zeer sportieve rijeigenschappen - zeker voor deze prijsklasse
  • Spannend en soms polariserend ontwerp
  • Speciale exclusiviteit door zichtbaar serienummer

Motoren

Sinds 2017 is de voormalige Honda Civic Type R (FK8) op de weg op basis van de tiende generatie Civic. Onder de motorkap gaat de 2,0-liter VTEC turbomotor met zijn 320 pk kilometer na kilometer krachtig en sportief aan het werk. 320 pk klinkt misschien niet als de ultieme krachtpatser, maar met een voertuiggewicht van net geen 1.400 kilogram zorgt het voor een enorme voorwaartse stuwkracht. Bij 2.500 tot 4.000 tpm laat deze drang zich voelen met 400 Nm maximum koppel. De twee voorwielen worden aangedreven. Een mechanisch sperdifferentieel houdt de wilde Civic onder controle.

Een handgeschakelde 6-versnellingsbak brengt het vermogen over en zorgt er met behulp van het Rev-Match-System voor dat de ideale snelheid altijd wordt bereikt met een beetje tussengas bij het terugschakelen. Dit maakt onder meer een acceleratie van 0 tot 100 km/u in 5,8 seconden mogelijk. Bij 272 km/u topsnelheid komt er echter een einde aan de sportieve acceleratie. Honda heeft nog niet in meer detail bekendgemaakt hoe de motor van de komende Honda Civic Type R en zijn prestatiemogelijkheden eruit zullen zien. Maar de Japanners spreken al met grote overtuiging over de "best presterende Civic Type R". Dus het zal weer wat sterker worden.

Afmetingen

Hoewel de klassieke en sportieve Honda Civic er heel anders uitzien, verschillen ze niet veel qua afmetingen en gewicht. De Honda Civic Type R meet 4,56 meter in de lengte en 1,88 meter in de breedte met een hoogte van 1,43 meter. De wielbasis bedraagt 2,70 meter. Toch moet de Honda Civic Type R één of twee zwakke punten toegeven als het gaat om de dagelijkse bruikbaarheid. 420 tot 786 liter bagageruimte is geen overweldigende hoeveelheid - hoewel een sportwagen op dit vlak ook niemand hoeft te overdonderen. En de beperkte ruimte voor slechts vier inzittenden is ook hier een aftrekpost.

De belangrijkste gegevens van de Honda Civic Type R van de huidige vijfde generatie in één oogopslag:

Technische gegevens Honda Civic Type R
Bouwperiode sinds 1997; sinds 2017 (5e generatie)
Lengte, breedte, hoogte 4,56 m x 1,88 m x 1,43 m
Wielbasis 2,70 m
Inhoud kofferruimte 420 - 786 l
Leeggewicht 1.380 - 1.405 kg
Toelaatbaar totaal gewicht 1.760 kg
Cilinderinhoud 1.996 cm³
Koppel 400 Nm
Topsnelheid 272 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 5,8 s
Tankinhoud 46 l
Verbruik 7,6 - 8,5 l/100 km
CO₂-emissies 173 - 193 g/km

Varianten

De Honda Civic Type R is verkrijgbaar in verschillende modelvarianten. De verschillen hebben echter alleen betrekking op de functies en de optiek. De motor blijft in alle varianten hetzelfde. De basisvariant, die al veel te bieden heeft, wordt eerst overtroffen door de Honda Civic Type R Sport Line. Deze omvatten speciale sportstoelen, automatische klimaatregeling met twee zones en diverse extra's met betrekking tot navigatie en smartphone connectiviteit. De Honda Civic Type R GT klimt nog een treetje hoger. Hier worden de velgen iets groter en groeien ze uit tot 20-inch lichtmetalen velgen. De Sport Line extra's zijn ook inbegrepen. Visueel onderscheidt de Type R GT zich echter vooral door de gemarkeerde Type R achtervleugel. Dit is zeker niet iets voor iedere klant, maar het maakt een krachtige indruk.

Prijzen

Qua nieuwprijs liggen de laatste exemplaren van de huidige generatie Honda Civic Type R rond de 60.000 euro. De basisvariant begint bij ongeveer 61.400 euro. De Honda Civic Type R GT begint bij iets meer dan 63.530 euro. Op de occasionmarkt begint de huidige generatie Civic Type R bij 24.000 euro. Voor een lager budget is het de moeite waard te kijken naar oudere generaties van de Civic Type R. Als het op gebruikskosten aankomt, verwacht hopelijk niemand dat een auto als de Honda Civic Type R een zuinigheidskampioen is.

Design

Exterieur

Zoals reeds vermeld bij de modelvarianten, blijft de basisstructuur van de Honda Civic Type R in alle modelvarianten hetzelfde. Het grootste verschil is de achtervleugel op de GT-versie. In alle andere varianten onderscheidt de Honda Civic Type R zich van de conventionele Civic door talloze sportieve toevoegingen - heel vaak ook met carbon (optiek). Het lijkt bijna speels, maar blijft in de eerste plaats echt sportief. Dit geldt ook voor de drie centraal geplaatste uitlaatpijpen. Afgezien van de carbon elementen maakt de Type R een krachtige indruk, vooral in de kleuren "Rally Red" en "Brilliant Sporty Blue Metallic". En hij hoeft zich niet te verstoppen in de vier andere varianten "Championship White", "Crystal Black Pearl", "Polished Metal Metallic" en "Sonic Grey Pearl".

De buitenkant van de aankomende Honda Civic Type R is tot nu toe nog verborgen door een camouflagefolie. Sommige details zijn echter al herkenbaar. De achterkant zal dus iets meer veranderen van een hatchback naar een fastback. Bovendien zou het geheel wat soepeler op de weg liggen. De tailpipes blijven op hun gebruikelijke plaats en, last but not least, lijkt er een extra, iets discreter tussenstap te zijn toegevoegd aan de achtervleugel.

Interieur

In het interieur gaat de wilde, zelfs wat speelse sportiviteit naadloos verder. De bestuurder en voorpassagier zitten in sportstoelen met goede zijdelingse steun. Ook in de cockpit zijn diverse carbon elementen verdeeld. De rode accenten in de vorm van veiligheidsgordels en diverse decoratieve elementen maken de sportieve beleving compleet. In deze ervaring verweven de ontwikkelaars echter slim een grote hoeveelheid moderne apparatuur. Deze omvatten een digitale snelheidsmeter, solide smartphoneconnectiviteit en een bijpassend infotainmentsysteem, evenals automatische airconditioning. Dit geeft de Honda Civic Type R toch een beetje comfort. Een ander voorbeeld van dit evenwicht tussen comfort en sportiviteit is de Active Sound Control. Dit betekent dat het motorgeluid in het interieur meer of minder intens hoorbaar is, afhankelijk van de instelling.

honda-civic-type-r-interior

Veiligheid

Wie sportief wil zijn volgens de mogelijkheden van de Type R, wil ook kunnen vertrouwen op de juiste veiligheidssystemen. Deze zijn aanwezig in de vorm van vele typische veiligheidselementen en in de vorm van uitgebreide rijhulpsystemen. Dit betekent dat je geen professionele coureur nodig hebt om deze racewagen te besturen. Wil je het toch wat puristischer, dan kun je altijd nog de verschillende instellingen en rijmodi aanpassen om het uitdagender te maken.

Alternatieven

In zijn rol als uiterst gespecialiseerde, compacte sportwagen staat de Civic Type R grotendeels alleen bij Honda. Hij heeft dus minder te maken met interne concurrentie. Van buiten ziet het er heel anders uit. Vooral met de eveneens sportieve Hyundai i30 N heeft hij een directe concurrent die in een vergelijkbare prijsklasse zit en ook uit Azië komt. Van het VW-concern moet de Type R het opnemen tegen de Golf GTI en de Cupra Leon. Ook de Audi S3 is hier een spannend, zij het aanzienlijk duurder, alternatief. Andere spannende compacte auto's in een sportjasje zijn ook de Renault Mégane RS en de Ford Focus ST.

FAQ

Hoeveel kost een Honda Civic Type R?
Afhankelijk van de modelvariant is de huidige Honda Civic Type R als nieuwe auto verkrijgbaar vanaf ongeveer 61.400 euro. Op de occasionmarkt begint de huidige generatie Civic Type R bij 24.000 euro. Oudere generaties zijn ook verkrijgbaar tegen veel lagere prijzen.
Welke motor heeft een Honda Civic Type R?
De Honda Civic Type R vertrouwt al lang op een beproefde VTEC-turbomotor met 4 cilinders en een cilinderinhoud van 2,0 liter. De motor levert daarmee maximaal 320 pk (235 kW).
Wanneer komt de nieuwe Honda Civic Type R op de markt?
Honda heeft op de Tokyo Auto Salon 2022 de zesde generatie van de Civic Type R gepresenteerd. Een concrete verkoopstart is nog niet bekend, maar in de loop van 2022 moet hier heel wat te beleven zijn.

Beoordelingen voor Honda Civic

135 Beoordelingen

4,6