Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Porsche Boxster

Porsche Boxster: Wereldauto van het Jaar 2006, 2013 en 2017

De Porsche Boxster is een sportvoertuig met middenmotor, 2 zitplaatsen en 2 deuren. De auto wordt gebouwd door de Duitse specialist Porsche, aan de zijde van de gelijkaardige Cayman. De Boxster is dan een moderne roadster (oorspronkelijk een Amerikaanse, sportieve tweezitter zonder dak) en de Cayman is een fastback coupé. De Boxster verschijnt vanaf 1996 en de Cayman eind 2005. Lees meer

Alternatieve modellen

Informatie over Porsche Boxster

De Porsche Boxster is een sportvoertuig met middenmotor, 2 zitplaatsen en 2 deuren. De auto wordt gebouwd door de Duitse specialist Porsche, aan de zijde van de gelijkaardige Cayman. De Boxster is dan een moderne roadster (oorspronkelijk een Amerikaanse, sportieve tweezitter zonder dak) en de Cayman is een fastback coupé. De Boxster verschijnt vanaf 1996 en de Cayman eind 2005.

Men onderscheidt ondertussen 4 generaties Boxster/Cayman: Boxter 986 (1996–2004), Boxster/Cayman 987 (2005/12), 981 (2012/16) en 982 (vanaf 2016). Deze laatste generatie heet voluit 718 Boxster/Cayman. De naam Boxster zelf refereert daarbij aan de “vlakke” boxermotor en het roadster autotype (in dit geval met een cabrio dak). “Boxer” en “roadster” worden in de benaming met andere woorden samengetrokken tot “Boxster”.

De Porsche Boxster en Cayman zijn echte prijsbeesten. In 2005 en 2016 wordt de Boxster bijvoorbeeld Sportvoertuig van het Jaar voor het toonaangevende magazine Top Gear. In 2015 wordt hij de Sportauto van het Jaar voor het magazine “What Car?”. In 2003, 2013 en 2017 is het simpelweg de Wereldauto van het Jaar, in de categorie prestatievoertuigen.

De Porsche Boxster technisch bekeken

De Porsche Boxster is niet alleen een prijsbeest, maar ook een belangrijke auto voor het voortbestaan van zijn bouwer. Het design van Grant Larson, geïnspireerd op de 356 Cabriolet, de Speedster en de 550 Spyder, luidt een commerciële ommekeer in voor het bedrijf. Dat staat namelijk op het punt om verkocht te worden aan Toyota. De Boxster weet deze ongelukkige situatie nipt te keren.

Die Boxster wordt uitgebracht net voor zijn grote broer, de 996. Die heeft dezelfde kofferruimte, voorvleugels, koplampen, interieur en motorarchitectuur. Beide voertuigen gebruiken met name de M96 motor met 6 cilinders en waterkoeling. Dat is meteen ook de eerste Porsche motor met waterkoeling en niet vooraan gemonteerd. De nieuwe middenmotor verlaagt het zwaartekrachtscentrum van het voertuig en verkrijgt zo een haast perfecte gewichtsverdeling en een neutrale behandelbaarheid.

In 2002 krijgt het model een eerste, kleine facelift. De plastieken achterramen worden nu vervangen door kleinere, glazen exemplaren. In het interieur wordt een handschoenencompartiment opgenomen. Kofferruimte en motorkap werken elektromechanisch. Het stuur wordt geüpdatet en er komt een herziene uitlaatpijp. Ook de achterlichten, richtingaanwijzers en de bumpers worden lichtjes gewijzigd.

De nieuwe generatie Porsche Boxster

De vierde generatie Porsche Boxster verschijnt vanaf 2016. De reeks, waarin ook nog steeds de Cayman verschijnt, heet nu Porsche 718. Dat is een knipoog naar de racegeschiedenis van de bouwer, waarin de historische 718 de prestigieuze Targa Florio races van 1959 en 1960 op zijn naam mag schrijven. De nieuwe Boxster verliest namelijk 2 cilinders en wordt nu een turbo 4 eerder dan een natuurlijke 6. Zo is het, net als de historische 718, ook een lichter voertuig dat krachtigere types te slim af is. De buitenkant blijft daarbij grotendeels gelijk aan die van zijn voorgangers (uit de tweede en derde generatie). De meest opvallende wijziging bevindt zich achteraan, waar een zwarte baar nu de 2 achterlichten verbindt. Ook de koplampen en bumpers worden best stevig onder handen genomen. De zijspiegels worden herontwerpen naar het voorbeeld van de SportDesign spiegels van de Porsches GT3 en GT4.

Ook binnenin wordt de lijn van vorige generaties wezenlijk doorgetrokken. Met name wordt gekeken naar de 981 en de Boxster versie van de iconische 991. Nieuw is wel het PCM 4.0 infotainment systeem, de opvolger van PCM 3.1. Op het stuur kun je ondertussen 2 rijmodi kiezen, Sports en Sports Plus. De tweede modus is krachtiger, maar verbruikt ook meer brandstof.

Ondanks het verlies van 2 cilinders is deze nieuwe Boxster mechanisch superieur aan zijn voorganger. De acceleratie is sneller en de sturing soepeler. Hiervoor wordt de auto onder andere beloond met een tweede plaats in de Motor Trend lijst voor Beste Bestuurdersauto van 2017. Enig debat ontstaat wel over het motorgeluid, dat velen als storend ervaren. Wanneer Motor Trend echter de 718 gaat vergelijken met de 981 Cayman GT4, blijkt de 718 veel beter te presteren voor een veel lagere prijs.

Porsche Boxster modellen en prijsklassen

De Porsche Boxter 718 verschijnt in 2016 als roadster met 2 deuren. Aan zijn zijde rijdt nog steeds de Cayman, een fastback coupé met 2 deuren. De verkoop start in juni van hetzelfde jaar 2016. De auto maakt gebruikt van 2 nieuwe boxermotoren met 4 cilinders en een turbolader. Er zijn modellen met een 2.0 en een 2.5 verzet. In vergelijking met de vorige generatie is hun trekkracht hoger en hun verbruik lager. De S turbolader gebruikt daarbij Variabele Turbine Geometrie (VTG) technologie. De transmissie is een automatische PDK met 7 snelheden of een manuele transmissie met 6 snelheden. GTS modellen worden aangekondigd in oktober 2017, voor het modeljaar 2018.

Beoordelingen voor Porsche Boxster

40 Beoordelingen

4,8