Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Saab 99 te koop: tweedehands en nieuw

Saab 99

De Saab 99, stijlvol en sterk

Het is nauwelijks te geloven, maar de 99 van Saab werd tussen 1967 tot 1985 geproduceerd. Nu, vele jaren nadat de laatste 99 de fabriek verliet, is de auto nog steeds regelmatig te zien op onze wegen. Dat zegt veel over de conditie van deze mooie auto.

Saab 99

Saab is de kleinere autoproducent van Zweden en heeft de laatste jaren door woelige wateren moeten varen. Vaak worden de auto's van Saab gezien als onverwoestbaar. Misschien is dat, naast het feit dat het zeer herkenbare, prachtig gestroomlijnde auto's zijn, wel de reden dat voormalige modellen nog volop deelnemen aan het verkeer.

De 99 was ooit de opvolger van de 96. Hij heeft een 4 cilinder lijnmotor van 1700 cc, die een vermogen van 64 kW bij 5500 toeren levert. Later kwam daar de 1854 cc motor bij. Zeker voor die tijd bleek de 99 een zuinige drinker te zijn, aangezien hij met een gemiddeld verbruik van 1 op 13 pronkte. De auto had als een van de eersten de handrem op de voorwielen en een stuurkolom die van de bestuurder af bewoog bij een crash. Hier begon de zoektocht naar veiligheid.

Stijlvol

Het is een stijlvolle auto, met veel binnenruimte en comfort, die in zijn beginjaren met de hogere klasse van de samenleving werd geassocieerd. Inmiddels is de auto tweedehands zo goedkoop dat hij ook voor de wat kleinere beurs bereikbaar is. Het is een van die auto's die eigenlijk nooit ouder lijkt te worden. Alsof men toen ze nog gemaakt werden al wist dat dit specifieke model het meer dan een halve eeuw zou kunnen volhouden. Zo ver liep men dus op de ontwikkelingen vooruit. Het is dan ook geen echt massaproduct, maar eerder een auto die ook nu nog staat voor stijl, elegantie en dat beetje extra. Vanaf 1970 was de 99 Saab verkrijgbaar als automaat met een automatische, elektrische inspuiting. De eerste Saab ooit die dit systeem kreeg.

Degelijk

Het feit dat deze Zweedse auto's staan voor betrouwbaarheid, speelt natuurlijk ook bij de 99. Bij de in 1977 geí¯ntroduceerde Turbo versie is dat misschien net iets te veel gezegd, maar feit blijft dat ook heden ten dage een tweedehands auto als de 99 nog jaren dienst kan doen. Voor een relatief lage prijs een degelijke, betrouwbare, luxe auto kopen en daar nog een paar jaar in rond rijden, dat is zeker de moeite van het overdenken waard. Dit geldt met name in de wetenschap dat de 99 de allereerste auto ter wereld was die wisserbladen op de koplampen kreeg. Daarnaast had de 99 de primeur met een verwarmde stoelzitting en een bumper die schade, ontstaan bij snelheden onder de 8 km per uur, zelf herstelt. In 1983 introduceerde Saab bovendien asbestvrije remschoenen en gebruikten ze fiberglas om de gehele constructie te versterken en zo de veiligheid te vergroten. Ook tweedehands zijn deze kenmerken uitstekend: een (bijna) oldtimer met moderne trekken.