Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Verkooptips
Verkooptips

Auto verkopen aan een dealer - zo pak je dat aan

Weet je niet zo goed waar je je auto moet verkopen en aan wie? Zet je je auto op een advertentiesite of ga je naar de dealer? Misschien doe je beide. Hoe je bij een dealer de beste prijs voor je auto krijgt, lees je hier.

Je auto verkopen aan een dealer - welke kies je?

Bij een dealer kan je terecht als je je auto wilt verkopen of inruilen. Er zijn verschillende soorten dealers, zodat je kunt kiezen welk type dealer het meest geschikt is. Je wilt tenslotte de beste prijs krijgen voor jouw auto. Door vooraf goed je huiswerk te doen door bijvoorbeeld te kijken naar de verschillende opties, weet je wat je kan verwachten.

In consignatie verkopen

Ooit gehoord van verkopen in consignatie? Dat betekent dat een autobedrijf de verkoop voor jou regelt, waarbij de handelaar een percentage van de verkoopprijs krijgt als de auto wordt verkocht. De auto krijgt dan vaak een plekje in de showroom van de dealer. Zo’n verkoper kan je helpen bij het bepalen van de juiste prijs, of je kunt met hem onderhandelen over de prijs en de commissie. Slechts een klein deel van mensen die hun auto willen verkopen, kiezen voor deze manier. Vaak worden exclusievere auto’s te koop aangeboden via deze manier. Gebruikelijker is om ‘normale’ auto’s te verkopen via een advertentiesite of in te ruilen bij de dealer voor een nieuwe auto.

Grote autodealers

Kies je voor een grote dealer om je auto aan te verkopen, dan kun je vaak je auto wel kwijt. Grote autodealers hebben meestal een grote omloopsnelheid van hun voorraad waarin ook de inruilauto’s zitten. Daar staat tegenover dat er vaak minder onderhandelingsruimte is. Het voordeel van een grote dealer is dat je doorgaans je auto kunt inruilen als je bij de dealer een andere auto koopt. Veel dealers kopen ook elke auto in, ongeacht de staat van onderhoud of kilometerstand. Maar dit opkopen of inruilen kunnen ze ook weigeren. Ze kijken simpelweg naar de markt en of er vraag naar de auto in kwestie is. Mocht dat niet zo zijn, dan kan het zijn dat je een ‘nee’ te horen krijgt of een heel laag bod voor je auto. Als je een nette auto hebt, dan hoef je over het algemeen niets te vrezen.

Gespecialiseerde auto inkoop services

De laatste jaren worden specialistische auto inkoop services steeds populairder. Je biedt je auto vaak online aan op het platform, waarna je snel biedingen kunt verwachten van autobedrijven. De biedingen liggen vaak lager dan bij particuliere verkoop of bij inruil. Maar op deze manier ben je wel snel van je auto af.

Car Sale dealer

Groothandel

Je kan je auto ook aanbieden aan een groothandel. Deze verkoopt alleen aan andere autodealers of groothandelaren en niet aan particulieren. Je auto moet vaak aan bepaalde voorwaarden voldoen, voordat de groothandel je auto overneemt.

Je ziet het: er zijn verschillende manieren om je auto te verkopen. Kijk gewoon goed waar jij het beste gevoel bij hebt. De meest gebruikelijke manier is zelf verkopen via een occasionwebsite als AutoScout24 of je auto inruilen bij een dealer of autobedrijf omdat daar een auto staat die je graag wilt kopen. Zorg wel voor een goede voorbereiding. Maak je auto in beginsel bijvoorbeeld helemaal netjes, ook als je foto’s maakt mocht je online om een inruilverzoek vragen. Een nette auto geeft direct een goede eerste indruk. En wees ook realistisch met je verwachtingen wat betreft inruil- of verkoopprijs. Een inruilprijs ligt altijd lager dan een verkooprijs. Het bedrijf in kwestie moet natuurlijk ook een boterham verdienen. Hierin zit uiteraard onderhandelingsruimte, maar in dit geval zijn de autobedrijven in het voordeel omdat jij iets van hen nodig hebt.

Bereid de verkoop van je auto goed voor

Maar laat je niet zo makkelijk afschepen puur door de onderhandelingspositie. Voel je je niet zo zelfverzekerd omdat dealers meer ervaring hebben met het sluiten van deals? Met een goede voorbereiding zit je zelfverzekerder aan tafel en weet je wat je kunt verwachten. De volgende stappen zijn belangrijk om je goed voor te bereiden op de onderhandelingen:

  • Heb realistische verwachtingen
  • Doe vooraf onderzoek
  • Wees slim met inruilen

Bied je je auto aan bij een dealer, besef dan dat een dealer meerdere belangen heeft. Uiteraard is klanttevredenheid op de lange termijn belangrijk, maar winst maken is dat ook voor een dealer. Verwacht niet dat een dealer je hetzelfde biedt als een particuliere koper. Het bod van een autodealer zal lager liggen omdat hij de auto nog met winst wil doorverkopen. Houd dus een realistische verwachting.

Vooraf goed onderzoek doen geeft meer zelfvertrouwen. Zorg dat je de dagwaarde van je auto weet en laat ook aan de dealer merken dat je je hebt verdiept in de prijzen. Zo kan je beter onderhandelen en bepalen wat voor jou de minimale prijs is die je voor je auto wilt hebben. Neem daarin ook enige marge mee, die je de dealer gunt. Want per slot van rekening wil die jouw auto wellicht helemaal nakijken en waar nodig showroomklaar maken voor verkoop. Daar zitten arbeidsuren in: dat kost kortom geld. Als jij een te hoge prijs vraagt, dan zitten er voor het autobedrijf geen verdiensten meer aan jouw auto en zal het bedrijf afhaken.

Soms helpt het om eerst het inruilen van je oude auto af te handelen en daarna pas de nieuwe auto te bespreken. Luister ook naar de suggesties van de dealer. Misschien geeft hij geen hogere inruilwaarde, maar kan hij extra korting bieden op een ander model auto. Overigens hoef je het bod van de dealer niet te accepteren. Ben je niet tevreden, dan kan je naar een andere dealer gaan. Het is natuurlijk een vrije markt.

Dealer of online - Waar krijg je de beste prijs?

Tabel 1 staan de belangrijkste verschillen tussen de diverse verkoopkanalen.

Tabel 1: verschillen tussen dealers, autosites en veilingsites

  Veilingsite Autosite Dealer
Bereik Je bereikt veel dealers in 1x Groot bereik, particulier & dealer Je onderhandelt alleen met de dealer
Kosten Gratis online aanbieden Soms betaalde services Vaak alleen inruil mogelijk
Tijd Relatief snel van je auto af Verkoop kan enige tijd duren Snel van je auto af
Prijs Lagere prijs voor je auto Hoogste prijs voor je auto Lagere prijs voor je auto

Zoals te zien is in de tabel, krijg je de hoogste prijs voor je auto als je je auto particulier verkoopt via een autosite. Het ligt er een beetje aan hoe snel je je auto wilt verkopen. Bij een dealer ben je er het snelst van af en als je goed onderhandelt, kan dit best wat geld opleveren. Maar echt zekerheid heb je nooit. Wellicht heb je jaren geleden wel geïnvesteerd in een zeer gewilde uitvoering, waarvan de prijzen nu sterk zijn gestegen. Dan heb je geluk. Het kan ook zijn dat de waarde van je auto sterk is gedaald. In zo’n geval moet je echt door de zure appel heen bijten en je verlies (=afschrijving) nemen.

Alle artikelen

All raise the sellingchance - premium and plus listings

Snel je auto verkopen, hoe doe je dat?

Advies · Aan de slag met de verkoop
Auto verkooptips

Advertentietips voor het verkopen van een auto

Advies · Aan de slag met de verkoop
Verkauf, buy, sell, presse

Een auto verkopen: Vijf tips voor een succesvolle deal

Advies · Aan de slag met de verkoop
Ontdek meer