Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Elektrisch
Elektrisch

Welke elektrische auto kies je?

Je hebt ook besloten om elektrisch te gaan rijden. Misschien vanwege het milieu, misschien vanwege de fiscale voordelen, of misschien wel omdat je het allebei belangrijk vindt. Maar welke elektrische auto kies je? We hebben hier een paar handige tips om je een beetje op weg te helpen.

Welke elektrische auto is geschikt voor jou?

Bij het bepalen van de meest geschikte elektrische auto ga je eigenlijk hetzelfde te werk als wanneer je zou gaan kijken voor een auto met brandstofmotor. Het spreekt voor zich dat je voor een elektrische auto in ieder geval een stopcontact of wandlader in je garage moet hebben, zodat je de auto kunt opladen.

Voordat je een definitieve keuze maakt, is het ook goed om je de volgende dingen af te vragen:

  • Hoeveel kilometer ga je er mee rijden?
  • Hoeveel zitplaatsen moet de auto hebben?
  • Heb je wel of geen trekhaak nodig?
  • Hoe hoog is je budget?

Elektrische auto’s hebben andere eigenschappen dan auto’s met een brandstofmotor. Zo heb je een beperkte actieradius van een paar honderd kilometer, waarna je de accu van de auto weer op moet laden. Rij je graag met een aanhanger? Ook dan zijn de mogelijkheden met een elektrische auto nog beperkt, tenzij je een hele dure auto kunt veroorloven. Door de plaatsing van de accu’s is het niet altijd mogelijk om achteraf een trekhaak te laten monteren op een EV. De koeling van de accu’s is niet altijd berekend op het trekken van een zware last. Als je van plan bent om regelmatig met een aanhanger te gaan rijden, vraag dan vooraf bij de dealer of de auto er wel geschikt voor is.

Welke elektrische auto’s zijn het goedkoopst?

Iedereen weet inmiddels dat elektrische auto’s meer kosten dan vergelijkbare auto’s met een brandstofmotor. Gemiddeld zijn elektrische auto’s 10% duurder dan auto’s die op benzine of diesel rijden. Dit wordt met name veroorzaakt door de accu’s die in elektrische auto’s zitten. Hoe groter de accu, hoe duurder de auto zal zijn. In tabel 1 hebben we de goedkoopste elektrische auto’s op een rij gezet.

Als je op zoek bent naar een betaalbare elektrische auto, dan kom je al snel uit bij auto’s in de compacte klasse. Deze zijn verkrijgbaar voor minder dan €25.000. Zoek je een auto waar op een comfortabele manier meer dan 2 personen in kunnen zitten, dan ga je al snel richting de €40.000 euro. Je kunt ook kiezen voor een gebruikte elektrische auto. Het is dan heel belangrijk om te letten op de kwaliteit van de accu, omdat dit bij een elektrische auto een van de duurste onderdelen is om te vervangen. Het bedrag voor vervanging kan uiteenlopen van € 5.000 tot meer dan €10.000.

Tabel 1: De goedkoopste elektrische auto’s van dit moment

Merk en model Prijs (2020)
Skoda Citigo-e iV € 23.390
Seat Mii Electric € 23.400
VW e-Up! € 23.475
Smart EQ ForTwo/ForFour € 23.995
Smart Eq ForTwo Cabrio € 26.995

Waarom een proefrit zo belangrijk is

Als je een nieuwe auto wilt kopen en je hebt besloten dat het een elektrische auto wordt, dan is de kans groot dat dit je eerste elektrische auto wordt. Elektrische auto’s zijn voor de meeste mensen relatief nieuw en het rijdt heel anders dan een auto met een brandstofmotor. Denk alleen maar aan de afwezigheid van een versnellingsbak en het feit dat je in de auto alleen een ‘gaspedaal’ en een rempedaal hebt.

Een proefrit maken is natuurlijk altijd aan te raden voordat je een nieuwe auto koopt. Bij een elektrische auto is dat nog eens extra belangrijk, omdat je dan zelf kunt ervaren hoe het is om in een elektrische auto te rijden. Sommige mensen vinden het fantastisch, anderen komen snel tot de conclusie dat elektrisch rijden niets voor hen is.

Waarop moet je nog meer letten als je een elektrische auto koopt?

Er zijn nog een aantal praktische zaken waarop je moet letten als je kiest voor een elektrische auto. Denk bijvoorbeeld aan de positie van de stekker. Bij sommige auto’s zit dat aan de voorkant en bij andere auto’s aan de achterkant. Bij sommige auto’s zit de stekker links, bij andere zit de stekker aan de rechterkant. Het zou jammer zijn als je thuis tot de conclusie komt dat je je auto niet kunt opladen omdat de stekker aan de verkeerde kant zit.

De kofferbakruimte van een elektrische auto kan een stuk kleiner zijn omdat de accu’s ook ergens moeten liggen. Maak dus altijd even de kofferbak open om te zien of de ruimte wel voldoende is voor jou. Hetzelfde geldt voor de zitruimte en dan met name achterin. Soms zit je in een elektrische auto hoger omdat de accu’s door de fabrikant onderin de auto zijn geplaatst. Daardoor kan er minder hoofdruimte overblijven en dat is van invloed op het zitcomfort.

FAQ

In 2019 was de Tesla Model 3 de populairste elektrische auto van ons land. Het was bovendien de best verkochte auto en versloeg daarmee merken als Peugeot, Volkswagen en Toyota.

De duurste is waarschijnlijk de Tesla Roadster, een sportwagen van Tesla met een actieradius van 970 km, die je kunt kopen voor € 215.000. Daarna volgt de Porsche Taycan Turbo S, een sportwagen die voor €191.000 van eigenaar wisselt.

Dat zijn er best wel veel. Merken als Hyundai, Renault en Smart bieden compacte auto’s aan die lekker wendbaar zijn voor in de stad. Het voordeel van een stadsauto is dat de actieradius niet zo heel groot hoeft te zijn. Zo kun je al snel een betaalbare auto vinden die je kunt gebruiken in de stad.

Alle artikelen

Elektrische auto vergelijken: Fiat 500e, Renault Twingo ZE en VW e-Up

De goedkoopste elektrische auto

Advies · Besluit en aankoop
Dit is waarom 3 elektrische stadsauto’s van VW maar 3 botsproef-sterren scoren

Voordelen van de elektrische auto

Advies · Besluit en aankoop
porsche taycan 13

De elektrische auto in 2020

Advies · Besluit en aankoop
Ontdek meer