Nieuws: 2017 Brandz Top 100 – Merknaam Toyota alleen al 28,7 miljard waard

Toyota voert van alle automerken opnieuw de Brandz Top 100 aan. Alleen al de merknaam van de Japanse autogigant is bijna 29 miljard dollar waard.

In tegenstelling tot de 'Best Global Brands'-lijst van collega Interbrand kijkt onderzoeksbureau Millward Brown bij het samenstellen van de Brandz Top 100 niet zozeer naar de totale marktwaarde maar specifieker naar de waarde van de merknaam van 's werelds bekendste bedrijven. En ook op dat onderdeel weet Toyota andere automerken zoals BMW, Mercedes en Ford voor te blijven. Al voor de tiende maal van de in totaal twaalf keer dat de Brandz Top 100 is opgesteld.

Miljardenbusiness Stel je wilt Toyota kopen, dan ben je volgens Millward Brown enkel al voor diens naam (in relatie tot omzet en winst) de lieve som van 28,7 miljard kwijt. Dat is ruim 4 miljard meer dan de nummer twee onder de automerken, BMW. Het derde meest waardevolle automerk is Mercedes-Benz met 23,5 miljard, eveneens een astronomisch bedrag.

Het kan echter 'goedkoper'. Door je zinnen te zetten op de blauw/witte ovaal van Ford bijvoorbeeld, plus alles wat daaraan 'kleeft'. In dat geval geraak je 'slechts' 13,1 miljard armer. En voor Honda ben je minstens 12,2 miljard dollar kwijt, terwijl de naam Nissen je nog een miljard bespaart.

Koopje in vergelijk met Google en Apple Enigszins opvallend – voor Europese begrippen – is dat Audi en Porsche pas verderop in de Brandz Top 100 zijn te vinden. Hun merkwaarde is volgens Millward Brown respectievelijk 9,4 en 5,1 miljard dollar. Tesla zit daar nog tussen met 5,9 miljard en is tevens de grootste stijger onder de automerken. Echter over de totale lijst bezien is het Amerikaanse EV-merk niet eens goed voor een plek in de top-100. Zelfs Toyota komt wat dat niet verder dan een dertigste stek. Bedrijven als Google, Apple en Microsoft voeren de Brands Top 100 met verve aan. Alleen al de merknaam van die eerste is – hou je vast – ruim 8,5 keer de naam Toyota waard. Om preciezer te zijn 245,6 miljard.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Nieuwe instapper Dacia Duster verliest 15 pk

Autonieuws

Zie jij jezelf al rijden met de Volkswagen T-Roc Cabriolet?

Autonieuws

Keyless go - en weg is je nieuwe auto!

Autonieuws
Ontdek meer