Nieuws: 24 Uren van Le Mans – Opnieuw wint Audi de 24 Uren van Le Mans

Een zeer speciale editie kunnen we het 90-jarige jubileum van de 24 Uren van Le Mans absoluut omschrijven. Een etmaal waarbij hoogte- en dieptepunten elkaar in rap tempo afwisselden door de winst van Audi, het succes van Toyota en het verdriet en pech van Aston Martin.

Op voorhand hadden velen het gevoel dat Audi ook haar 12de overwinning binnen zou halen. Met een kwalificatie op positie 1, 2 en 3 leken de Duitsers in Toyota amper concurrentie te gaan ondervinden. Maar dat dit loze kreten waren bleek al na een paar rondes. Toyota ging meteen vol de strijd aan met de drie modellen uit Ingolstadt en boekte daarmee succes. Binnen luttele ogenblikken werden de posities twee en drie ingenomen door de Japanse benzine-hybrides.

Zwart randje Het noodlot sloeg echter al vroeg in de wedstrijd toe: de Aston Martin, met achter het stuur de 34-jarige Deen Allan Simonsen, maakte een merkwaardige zware crash. In eerste instantie leek Simonsen relatief ongedeerd, zo dacht ook de race-organisatie, maar het uiterste was waarheid; de coureur bezweek onder zijn verwoningen en liet kort na zijn ongeval het leven. De tragedie sloeg in als een bom bij de alles en iedereen die zich ook maar enigszins betrokken voelde bij de 24 Uren van Le Mans, maar de race werd desondanks doorgezet, dit op aangeven van de familie én als eerbetoon aan hem.

Safety car Het fatale ongeluk van Aston Martin resulteerde in een minuut of vijftig achter de safety car. Een periode waarin het leek dat de twee teams van Toyota hun vechtlust verloren waren. Want nadat de groene vlag weer langs de baan verscheen namen de drie R18 e-trons van Audi al snel hun posities weer in. In de uren die volgen bleken de Japanners met minder pitstops af te kunnen dan de Duitsers, maar zijn de bolides uit Ingolstadt verreweg het snelst. Elke ronde liepen ze zo´n 6 seconden uit op de Toyota´s.

Kapotte dynamo Rond de schemering kreeg de situatie toch ineens een geheel andere wending. Audi #3 spinde en raakte met een lekke band achterop. Audi #1, op dat moment met glans de leider in de wedstrijd, raakte in diezelfde periode eveneens in de problemen en moest genoodzaakt maar liefst tien rondes in de pitbox doorbrengen. Een kapotte dynamo bleek het euvel, maar het oplossen daarvan bleek nog een hele opgave waarmee de mogelijkheid tot een 1-2-3'tje voor Audi onhaalbaar was geworden. De achterstand op de concurrentie was te groot geworden.

De nacht In de nacht bleven de weersomstandigheden wisselend. Korte perioden met regen deden de spanning verhogen, maar echt spectaculair was de nacht niet. Een aantal malen moest de safety car de baan weer op omdat marshalls bezig waren een vangrail te repareren na een crash. Hierdoor kwam een echte race op een laag pitje te staan.

Einde in zicht De ochtend verliep eveneens redelijk voorspelbaar, maar aan het begin van de middag kwam de spanning dan toch helemaal terug. Vooral in de GTE-klasse. Aston Martin en Porsche leverden volop strijd om de koppositie en deden dat uiteindelijk tot het bittere eind. Het al door rampspoed getroffen Britse team kreeg echter nog meer pech te verduren. Na al een tweede bolide te hebben verloren ging een uur voor de finish #97 de pits in en bleef daar relatief lang. De strijd om de winst kon daarmee definitief worden opgegeven en de jubilerende 911´s pakken plaats 1 en 2.

Ontknoping Met nog een uur te gaan brak een enorm spannende ontknoping aan. Donkere regenwolken pakten zich samen boven Le Mans en zorgen voor tactische beslissingen, diverse bandenwisselingen en onzekerheid. Bovendien vloog Toyota #7 geheel onverwacht van de baan af. De strijd die de Japanners hebben geleverd verdiende het niet om zo te eindigen. Gelukkig hadden ze auto #8 nog vol in de strijd en behield deze zijn tweede plaats. Audi #3 wist hierdoor van de vierde plaats door te schuiven naar het podium. Vreugde bij Audi, maar gelaten. Zo ook bij ons. We gunden het Toyota zo.

Vechtlust Opgeven was er echter niet bij. De monteurs bij Toyota wisten de onfortuinlijke TS 030 Hybrid verrassend weer op te lappen en maakten dankbaar gebruik van de ontstane safety car-situatie als gevolg van een aantal crashes die de regen in de hand had gewerkt. Met vijf ronden achterstand kwam Toyota #7 op positie vier terecht en dus nog voor Audi #1 de baan weer op. Vriend en vijand van Toyota waarderen hun vechtlust, maar ook de Japanners zien een half uur voor de finish dat de strijd gestreden is. Audi rijdt de R18 e-tron quattro opnieuw het hoogste podium op en wint de 81ste editie van de 24 uren van Le Mans, hun 12de zege. Maar het is eigenlijk dé dag van Toyota. Ze hebben aangetoond een geduchte rivaal voor Audi te zijn. Daarnaast staat deze editie uiteraard in het teken van Aston Martin, in het bijzonder hun coureur, de Deen Simonsen. Zijn overlijden zorgt ervoor dat het gouden randje van Audi een andere glans heeft dan normaal. Al blijft de prestatie, voor elk van de teams, er niet minder op. Een etmaal onafgebroken, volledig geconcentreerd strijden voor elke millimeter asfalt blijft immers een uitzonderlijke prestatie.

Resultaat LM P1

 1. Audi R18 e-tron quattro (Kristensen, Duval en McNish)
 2. Toyota TS 030 Hybrid (Davidson, Buemi en Sarrazin)
 3. Audi R18 e-tron quattro (Gené, Di Grassi en Jarvis)

Resultaat LM P2

 1. Morgan-Nissan (Baguette, Gonzalez en Plowman)
 2. Morgan-Nissan (Pla, Heiemeier, Brundle)
 3. G-Drive Racing-Oreca-Nissan (Rusinov/Martin/Conway)

Resultaat LM GTE-Pro

 1. Porsche 911 RSR (Lieb/Lietz/Dumas)
 2. Porsche 911 RSR (Bergmeister/Pilet/Bernhard)
 3. Aston Martin Vantage V8 (Dumbreck/Mücke/Turner)

Resultaat LM GTE-Am

 1. Porsche 911 GT3 RSR (Narac/Bourret/Vernay)
 2. Ferrari 458 Italia (Perazzini/Case/O´Young)
 3. Ferrari 458 Italia (Gerber/Griffin/Cioci)

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Nieuwe instapper Dacia Duster verliest 15 pk

Autonieuws

Zie jij jezelf al rijden met de Volkswagen T-Roc Cabriolet?

Autonieuws

Keyless go - en weg is je nieuwe auto!

Autonieuws
Ontdek meer