Nieuws: Audi A3 Sportback TCNG – Audi A3 Sportback TCNG: aardgas

Met de presentatie van de nieuwe A3 Sportback toont Audi naast de benzine- en dieselmodellen ook een model op aardgas. De fabrikant heeft hier grootse plannen mee en gaat zelfs verder dan enkel het leveren van een model op het zogenaamde CNG. Audi gaat het namelijk zelf ook produceren.

In de zoektocht naar alternatieve brandstoffen zien we steeds vaker aardgas opduiken. Fiat en Opel leveren al vele jaren modellen op aardgas, maar ook vanuit Mercedes en de Volkswagen Group wordt ermee geëxperimenteerd. Het grote voordeel van aardgas is niet alleen dat het in Nederland zelfs thuis beschikbaar is en we bovendien onze eigen aardgasbron hebben, maar aardgas is ook veel schoner dan benzine en diesel. Daar komt nog bij dat in tegenstelling tot hybrides en auto's op waterstof slechts minimale aanpassingen aan het voertuig en de infrastructuur hoeft te worden gedaan.

Lichte tanks Op de Autosalon van Parijs presenteert Audi de A3 Sportback TCNG. Deze A3 op Compressed Natural Gas (CNG) is gebaseerd op de 1.4 TFSI. Speciaal voor het gebruik van aardgas zijn de cilinderkop en injectie aangepast. Het viercilinder blok ontwikkelt een vermogen van 110 pk en 200 Nm waarmee een topsnelheid van 190 km/h haalbaar moet zijn. Om zo min mogelijk 'hinder' te ondervinden van de extra tanks zijn deze door Audi vervaardigd uit onder meer CFRP (met koolstofvezel versterkt kunststof) en daardoor veel lichter dan conventionele gastanks. Audi belooft een actieradius van ongeveer 400 km op aardgas en nog eens 780 km op benzine. Bijkomend voordeel van deze brandstof is dat de motor zowel op aardgas alsook op benzine kan draaien en je daardoor nooit in de problemen komt met je actieradius.

Eigen fabriek Waar het bij aardgas uiteraard vooral om te doen is, is het schone karakter. De uitstoot van CO2 en NOx ligt veel lager dan bij benzine- en dieselauto's, maar bovendien is aardgas ook CO2-neutraal te maken. Door het gebruik van biogas dat gemaakt wordt uit bijvoorbeeld GFT-afval. Audi gaat hierin zeer ver. Op dit moment wordt in Werlte (deelstaat Nedersaksen) een eigen energiecentrale gebouwd. Deze fabriek werkt volledig op wind-, water- en zonne-energie en produceert Audi epower. Dat is niet alleen aardgas, maar ook waterstof, ethanol en syntetische diesel. Uniek aan de fabriek is dat wanneer er overcapaciteit is op het elektriciteitsnetwerk - bijvoorbeeld door sterke wind - de fabriek dit kan gebruiken om aardgas te produceren en dus ook op te slaan. Iets dat met gewone elektriciteit niet kan. Hierdoor gaat de energie niet verloren, maar wordt het door Audi in het gasnet gepompt. Aangezien waterstof met elektriciteit kan worden geproduceerd, maar veel efficiënter nog vanuit aardgas, kan de fabriek zeer efficiënt en milieuvriendelijk brandstoffen van de toekomst produceren afhankelijk van de weeromstandigheden.

Toekomst Dat we de komende jaren meer en meer met aardgas te maken gaan krijgen staat wat ons betreft buiten kijf. Zeker nu Audi zo groots in gaat zetten zal ook de rest van de Volkswagen Group aan gaan haken dan wel haar gamma uit gaan breiden.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Top 10: De unieke Special Projects van Ferrari

Hoe verhoudt de Mini Electric zich tot de concurrentie?

Bentley EXP 100 GT bekroont eeuwfeest

Ontdek meer