Nieuws: Audi A4 (Avant) – In de kijkdoos: de nieuwe Audi A4 (Avant)

De BMW 3-serie, Mercedes C-klasse en inmiddels ook de Jaguar XE hebben elk hun moment kunnen pakken. 2015 wordt het jaar van de nieuwe Audi A4 en de later geïntroduceerde A4 Avant. Toch denken we ook al te weten hoe die station eruit komt te zien. Namelijk zo.

Audi heeft plechtig beloofd dat hun modellen visueel niet langer eenheidsworsten zullen zijn. De traditionele modellen zijn in de toekomst beter uit elkaar te houden en dat geldt tevens voor de Q's. Om die belofte in te lossen heeft het merk zelfs een heus designplan opgesteld, verdeeld in drie thema's onder de noemer AQR. Dit acroniem staat voor de A van Audi en daarmee de sedanmodellen en hatchbacks, de Q van Quattro voor de SUV's, crossovers en Allroads en de R voor de sportmodellen. Kortom, Audi lijkt wel degelijk te luisteren naar haar klanten, al kun je niet verwachten dat de toekomstige Audi's geen visuele raakvlakken onderling meer kennen, alsook met de voorgaande generaties. Want dat zou de merkherkenbaarheid, waaraan decennia is gewerkt, onderuit schoffelen en daar zitten Audi en de markt ook niet op te wachten.

Beduidend strakker Waar de nieuwe Audi A4 vooral op mikt is een veel strakker design. Dat was al ingezet met de A3 en A6 en, meer recent, de TT, maar bij de A4 gaan de ontwerpers nog een stapje verder naar het schijnt. Blijk daarvan geven ook de verschillende conceptcars die Audi de laatste tijd heeft gepresenteerd, waarvan je vooral de Proloque in het achterhoofd moet houden. Die overigens beeldschone studie zal model staan voor de meeste traditionele carrosserievarianten van Audi. En de nieuwe A4 lijkt de spits af te bijten, afgaande op de stijl van de agressief gestileerde koplampen, de messcherpe grille en dito vouwen in de koets.

Veelzijdig platform Interessant is ook dat de nieuwe A4 het tweede Audi-model zal zijn dat op het gloednieuwe en zeer veelzijdige MLB Evo-platform komt te staan. De Q7 had de primeur, waarna nog veel Audi's nog zullen volgen. Bijzonder aan dit platform is dat het nog lichter is dan zijn ook al modulaire voorganger – dankzij een vooruitstrevende mix van hoogwaardig staal en aluminium en zelfs een vleugje composietmaterialen – en huis kan bieden aan uiteenlopende typen aandrijflijnen en transmissies; van conventionele verbrandingsmotoren tot plug-in hybrides. Op die laatste kun je dan ook gerust rekenen. Er zit misschien zelfs een 100% elektrisch aangedreven variant in de pijplijn.

Vierwielsturing BMW's laten zich voortreffelijk sturen, Mercedessen staan te boek als erg comfortabel, Jaguar wil zich het liefst laten vergelijken met de eerste, en Audi is traditioneel van alle markten thuis. Toch heeft Audi naar verluidt iets achter de hand voor de nieuwe A4 om de liefhebber van scherp sturen nog iets beter te bedienen, namelijk vierwielsturing. En daarvoor hoeft het helemaal niet ver van huis, want de Porsche 911 Turbo beschikt immers over deze vrij simpele maar doeltreffende techniek. Vrees overigens niet: Quattro-aandrijving zal gewoon verkrijgbaar blijven. Audi zal daar nimmer afstand van doen.

De nieuwe Audi A4 wordt komende zomer geïntroduceerd met een publieksdebuut op de IAA in Frankfurt. De marktlancering volgt in het najaar.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Nu ook optimaal relaxen in basisversie Citroën C5 Aircross

Autonieuws

McLaren 620R: volbloed GT4-racer voor op straat

Autonieuws

Bekijk de prijzen en uitvoeringen van de Volkswagen ID.3 1st

Autonieuws
Ontdek meer