Nieuws: Audi A5 & S5 Cabriolet – Audi trekt de kap van A5 en S5 Cabriolet

Net als bij de Coupé en Sportback heeft Audi tegelijkertijd het doek getrokken van de nieuwe A5 en S5 Cabriolet. Of eigenlijk hun kap.

Het carrosseriepalet van de nieuwe Audi A5 is compleet, want de A5 en S5 Cabriolet zijn er nu ook. Eigenlijk is het enkel nog wachten op de RS 5 Coupé en Cabriolet en wie weet wel een RS 5 Sportback, al betwijfelen we dat. Maar goed, dat komt later wel. Centraal middelpunt zijn nu de zomerse A5 en S5. En die zijn net als hun gesloten broers moderner, ruimer, stijver en toch lichter en daardoor efficiënter met brandstof.

De show stelen tot 50 km/h Optisch is de nieuwe A5 Cabriolet een doorontwikkeling op zijn voorganger. Het oogt voortaan allemaal net even wat strakker. Ook vanbinnen. Audi is daarbij gelukkig trouw gebleven aan de inklapbare softtop, in onze ogen gewoonweg de beste keus voor een stijlvolle cabrio.De stoffen kap strijkt neer in 15 seconden en doet er 3 tellen langer over om weer te sluiten. Eventueel kan dit tot een snelheid van 50 km/h (zodat je enkele honderden meters voor je gaat parkeren alvast de betreffende knop in kunt drukken). Het inklappen gebeurt vervolgens geheel automatisch. Vinden de levensgenieters op het terras vast ook leuk.

Op tijd voor de zomer De nieuwe A5 en S5 Cabriolet staan vanaf maart 2017 bij de dealer. Keurig op tijd voor een zwoele zomer dus. Vanaf de marktlancering zijn er drie motoren verkrijgbaar, allen zeer krachtig. Aftrappen doet Audi met de 190 pk sterke 2.0 liter TDI die met een gewicht van 1.690 kilogram ook meteen de lichtste motorvariant is. Ten opzichte van de vorige generatie is dit een winst van 40 kilogram. De tweede diesel, die ook tientallen kilo's is afgeslankt, is de 3.0 TDI. Die kan zelfs 258 pk opwekken.Benzine tanken met de A5 Cabrio kan enkel met de tweeliter TFSI die maximaal 252 pk weet te ontwikkelen. Tot slot is er dus de S5. Die beschikt tevens over een drieliter zescilinder, voorzien van twee turbo's. Het vermogen van dit blok ligt op 354 pk en daarmee is het in 5,1 seconden naar 100 km/h spurten. De topsnelheid is af-fabriek afgeregeld op 250 km/h.

Langere trips Zoals al eventjes aangehaald is de nieuwe A5 Cabriolet ruimer dan zijn voorganger. Die komt mede door de extra koetslengte van nipt 5 centimeter. De wielbasis kon hierdoor ook groeien. Met 14 millimeter om precies te zijn. Niet bijster veel, maar voldoende om net even wat lekkerder te zitten, aldus Audi. De bagageruimte meet – zonder opgeborgen kap – 380 liter en omdat gemak de mens dient is de achterklep voortaan volledig automatisch te openen. Optioneel kan dit door je voet onder de achterbumper te bewegen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Ontdek meer