Nieuws: Audi Prologue – Prologue: de Audi van de (nabije) toekomst

Een 'signature car', zo noemt Audi de Prologue conceptcar die het zojuist in Los Angeles heeft onthuld. Het merk komt er naar eigen zeggen mee in een nieuw designstadium en laat ermee zien hoe de komende generatie Audi's qua design zal evolueren.

Maar er is meer te melden dan enkel een doorontwikkeld design-DNA. Marc Lichte is sinds kort Audi's nieuwe hoofddesigner. En hij kreeg er meteen een niet al te simpele taak op zijn bordje: "Geef Audi een nieuw design-DNA, maar behoud het succesvolle en vertrouwde". Want we weten allemaal dat Audi veel onder vuur ligt over haar designtaal, maar dat het succesvol is staat buiten kijf.

De belangrijkste designkenmerken In de Audi Prologue is de nieuwe designtaal tot gestalte gekomen. 'Eenvoud' en 'precisie' stonden daarbij centraal als thema's. En dat zien we terug in deze uiterst strakke sportcoupé. De 5,10 meter lange en 1,95 meter brede Prologue is maar net iets compacter dan een A8, maar oogt veel ranker en atletischer. Zonder ze allemaal te benoemen, want het gaat om de details, valt een aantal zaken in het design meteen op. Zo is de kenmerkende Singleframe-grille nog breder getrokken en lager geplaatst. In de horizontale lamellen is een diamantpatroon verwerkt. In de aflopende C-stijl is de tankklep verwerkt welke met een druk op de knop wegschuift. Bestudeer de foto's maar eens goed en je ziet aan de achterzijde een aantal opvallende zaken. Ten eerste de vorm van de bovenzijde van de achterklep. Die loopt rond en lijkt samen met de in de C-stijl verzonken achterruit wel wat op het achterste van zowel een Mercedes S-klasse Coupé en zelfs de glaspartij van de Citroën C6. Daaronder zien we de lichtunits die ons een beetje doen denken aan de Saab 9-5. Wat ook wel bijzonder is, de kofferbak doet ons wat denken aan de vorige generatie A6.

Eén en al schermen Wie instapt betreedt een digitale wereld. Nadat je welkom bent geheten en je persoonlijke instellingen (dankzij je mobiele telefoon op zak) automatisch zijn geladen komt er een digitale wereld tot leven. De Audi Prologue moet volgens de Duitsers een voorproefje zijn van het 'nieuwe Audi-interieur'. En dat is veelbelovend. Links van het stuurwiel bevindt zich een scherm voor de bediening van onder meer de verlichting. Recht voor de bestuurder is het gehele instrumentarium digitaal uitgevoerd (zoals bekend uit de nieuwe TT) en rechts van het stuur zijn de functies van de multimedia aan te sturen. Recht voor de bijrijder is in het dashboard (op een manier zoals we dat kennen uit de Opel Monza Concept) eveneens een scherm opgenomen. Hiermee kan de bijrijder zijn of haar eigen instellingen bedienen en ook een route instellen. Het centrale display op de middentunnel biedt het merendeel van de functies zoals we die uit het huidige MMI-systeem kennen aangevuld met zaken als de bediening van de klimaatregeling. Op een paar knopjes na wordt het interieur daarmee volledig digitaal aangestuurd.

Gericht op rijplezier Audi spreekt - vanzelfsprekend zul je bijna zeggen - over de 'meest sportieve coupé in dit segment'. Dat onderstreept de fabrikant met de prestaties. Achter de enorme grille schuilt een biturbo V8 met een vermogen van 605 pk en een koppel van 700 Nm. In een tijdelijke overboost is dat indrukwekkende koppel zelfs tot 750 Nm te verhogen. Het zal niet verbazen dat de Prologue - ondanks zijn gewicht van 1.980 kg - in slechts 3,7 seconden naar 100 km/h sprint. De rijeigenschappen zijn naar wens aan te passen dankzij de adaptieve luchtvering en geavanceerde instellingen voor de besturing en het gedrag van de 8-traps automaat. Nieuw voor Audi is vierwielsturing waarbij de achterwielen tot 5 graden kunnen meesturen voor een betere 'handling'.

De (nabije) toekomst In concrete modellen spreekt Audi (nog) niet, maar de Prologue is wel Audi's toekomstvisie. Nabije toekomst zelfs. Reken erop dat het doorontwikkelde design-DNA op alle aanstaande Audi-modellen terug zal komen, het interieurconcept zal worden uitgerold in productiemodellen en mogelijk ook vierwielsturing zijn intrede zal doen bij het merk. En wat betreft het concept van een luxe topcoupé? De Prologue zou een mooie concurrent zijn voor de Mercedes S-klasse Coupé. Maar dat blijft gissen. Ja, er wordt gesproken over een A9, maar dan in de vorm van en vierdeurs coupé...

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Autonieuws

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Autonieuws

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Autonieuws
Ontdek meer