Nieuws: Audi R8 – Nog twee jaar tot de nieuwe Audi R8

Eigenlijk hadden we het allemaal al eens gezien, en toch kwam de R8 als een donderslag bij heldere hemel. Nu, vijf jaar later, heeft Audi’s sportwagen nog altijd steevast een plekje op de lijst van meest begeerlijke sportwagens. Een opvolger is dus een logisch gevolg. In 2014 is het zover.

Over pakweg twee jaar zal Audi de nieuwe R8 voorstellen. Eerst in gesloten vorm en een jaar later als Spyder. Maar voordat het zover is ondergaat de huidige R8 nog een verjongingskuur. Die staat voor volgend jaar gepland. Wat we daarvan weten is dat de manuele 6-bak blijft. De gerobotiseerde transmissie (in feite een elektronisch gestuurde handbak) moet daarentegen het veld ruimen, en wel voor een zeventrapsautomaat, met dubbele koppeling uiteraard. Dat alleen is voldoende om de prestaties en het verbruik van de R8 wat te verbeteren.

e-tron Op motorisch vlak eveneens weinig nieuws onder de zon. De V10 kent hooguit wat verfijning, dus verwacht geen schokkende vermogenswinst. Idem voor de V8. In het interieur zullen we de nieuwste versie van Audi´s MMI interface vinden en natuurlijk worden de eerste ouderdomsverschijnselen aan binnen- en buitenzijde weggewerkt met een net wat strakkere afwerking. Het grootste nieuws komt toch echt op het conto van de elektrische variant, gebaseerd op de e-tron. Nog voor 2013 ziet deze het levenslicht. De verkrijgbaar is overigens beperkt, want gelimiteerd.

Stijver en lichter Na de facelift moet de R8 nog makkelijk twee jaar door kunnen. In 2014 staat de opvolger dan klaar om het stokje van het origineel over te nemen. Die volgende generatie zal gebaseerd zijn op Audi´s MSS-platform, een grotendeels in aluminium uitgevoerde architectuur die ook de basis vormt voor de aanstormende vervanger van de Lamborghini Gallardo. Door koolstofvezel toe te passen in onder meer de transmissietunnel, de B-stijl en het schutbord tussen de motor en de cabine, kan de R8 lichter worden gebouwd dan voorheen. Audi wil bij de nieuwe R8 ruim 100 kg gewicht besparen. Bovendien moet het eindresultaat een minstens 13% stijvere koets en structuur opleveren.

Bentley-V8 Om het achterste deel van de nieuwe R8 op te vullen valt Audi (in eerste instantie) terug op de bestaande tiencilinder, maar zal het de 4.2 liter V8 vervangen door de achtcilinder uit de Continental GT. Mede door twee turbo's levert dit nieuwe blok in de Bentley 507 pk. In de basis-R8 zal dit mogelijk wat minder zijn, anders komt de meerwaarde van de weliswaar opgewaardeerde V10 in gevaar (550 pk). In een later stadium wordt deze dan ook vervangen door de V8-biturbo, uiteraard met ruim meer vermogen dan de instapversie. Pin ons hier niet op vast, maar de moderne turbomotor biedt nu eenmaal de potentie om krachtiger én naar verhouding zuiniger te zijn dan de atmosferische V10 ooit zou kunnen worden.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Nieuwe instapper Dacia Duster verliest 15 pk

Autonieuws

Zie jij jezelf al rijden met de Volkswagen T-Roc Cabriolet?

Autonieuws

Keyless go - en weg is je nieuwe auto!

Autonieuws
Ontdek meer