Nieuws: Audi S4 & S4 Avant – 354 pk voor nieuwe Audi S4 en S4 Avant

Enkel de gloednieuwe A4 en A4 Avant presenteren blijkt niet voldoende voor Audi. De Duitsers tonen ons daarom tijdens de IAA in Frankfurt ook de sportieve broers; de S4 en S4 Avant. 354 pk in een middenklasser: komt u maar!

Het hart van de beide S4-modellen wordt gevormd door een gloednieuwe 3.0 TFSI. De geblazen V6 ontwikkelt een vermogen van maar liefst 354 pk en ook het koppel van 500 Nm mag er zijn. Met name gezien het feit dat dit geweld van 1.300 tot 4.500 toeren per minuut volledig beschikbaar is. Het spreekt voor zich dat de Duitse middenklasser uiterst snel uit de veren komt. Nul naar honderd raffelt hij af in slechts 4,7 seconden om snel door te stomen tot een begrensde top van 250 km/h. Desondanks blijft het gemiddelde verbruik met een opgegeven 7,4 l/100 km binnen de perken. De CO2-uitstoot bedraagt overigens slechts 170 g/km.

Bekende maar nog verder verbeterde aandrijflijn Natuurlijk is de S4 standaard uitgerust met quattro-vierwielaandrijving. Het systeem stuurt in de S4 onder normale omstandigheden 60% van het vermogen naar de achterwielen en 40% naar voren. Mocht dit niet voldoende zijn dan kan hij tot maximaal 70% naar voren of desgewenst 85% van de krachten naar achteren verschepen. Samen met het 23 millimeter verlaagde sportonderstel en de verbeterde stuurinrichting met variabele bekrachtiging moet dit tot hoge bochtensnelheden kunnen leiden. Is het niet voldoende? Optioneel is de S4 leverbaar met adaptieve dempers die voor nog meer wegcontrole moeten zorgen. Laatste te benoemen onderdeel in de aandrijflijn is de bekende achttraps automaat die voor nog snellere schakelmomenten moet zorgen dan voorheen.

Krachtig voorkomen Naast de krachtige aandrijflijn beschikt de S4 ook over een sportiever uiterlijk. De standaard 18 inch lichtmetalen wielen zijn hier een voorbeeld van, maar ook de gewijzigde bumpers rondom en diffuser met vier uitlaten geven de S4 een potentere expressie. In het interieur wordt dit verder benadrukt met tal van S4-emblemen, een afgeplat stuurwiel en sportstoelen met een combinatie van nappaleder en alcantara. De nieuwe S4 Limousine en S4 Avant debuteren op de IAA in Frankfurt. Vanaf volgend jaar staan de beide modellen in de showroom. Tegen welke vanafprijs is nog niet bekend.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Autonieuws

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Autonieuws

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Autonieuws
Ontdek meer