Nieuws: Auto van het Jaar 2009 – Opel Insignia

Met slechts één punt verschil is de Opel Insignia gekozen tot Auto van het jaar 2009. De verkiezing was dit jaar spannender dan ooit en de Insignia wist maar net voor te blijven op de Ford Fiesta die tweede werd en de Volkswagen Golf die daar vlak achteraan op de derde plaats eindigde.

Volgens de organisatie is de verkiezing nog nooit zo spannend geweest als in 2009. In 2006 won de Ford S-Max (Auto van het Jaar 2007) met slechts twee punten verschil van de Opel Corsa en in 2001 won Alfa 147 met maar één punt verschil is van de Ford Mondeo, maar het blijf een historisch moment. De 59-koppige jury uit 23 Europese landen heeft het dan ook niet gemakkelijk gehad. De organisatie van de verkiezing liet weten dat de kleine verschillen duidelijk maken dat de toppers dit jaar heel dicht bij elkaar lagen.

Finalisten In juni werden de kandidaten voor de titel ´Auto van het jaar 2009´ bekend gemaakt. De jury is vervolgens aan de slag gegaan om de 7 finalisten te kiezen. Begin oktober werd bekend dat de Alfa Romeo Mito, Citroën C5, Ford Fiesta, Opel Insignia, Renault Mégane, Skoda Superb en Volkswagen Golf VI uiteindelijk om de titel zouden gaan strijden.

Derde keer voor Opel In tegenstelling tot bijvoorbeeld Fiat (9x), Renault (6x) en Ford (5x) is Opel geen uitblinker in de verkiezing. Slechts de Kadett (1985) en Omega (1987) gingen de Insignia voor. Wel was Opel maar liefst zes keer tweede en was de titel meerdere malen dichtbij.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Ontdek meer