Nieuws: BMW 5-serie GT – De BMW 5-serie GT (Concept)

Hier is ‘ie dan eindelijk. De veelbesproken BMW 5-serie GT. Het betreft nog een conceptcar die tijdens de Autosalon van Genève zijn debuut beleeft, maar reken erop dat het productiemodel hiervan niet veel zal afwijken. Bovendien bevat de Gran Turismo veel kenmerken van de nieuwe generatie 5-serie.

Sinds het opduiken van de eerste beelden van de Progressive Activity Sedan (PAS) zijn de ontwikkelingen rondom het model nauwlettend gevolgd. Wederom zou BMW ermee een nieuw segment aanboren, iets dat het merk eerder deed met de introductie van de X6. De PAS zou een melange worden van een SUV, een stationwagon, een MPV en een hatchback. Ondertussen werd duidelijk dat de PAS vele designkenmerken verborgen houdt van de nieuwe generatie 5-serie. Het ontwerp van de achterzijde zou in de voetsporen treden van die andere pionier, de X6. Ook werd bekend dat BMW de typeaanduiding 5-serie GT (Gran Turismo) zal gebruiken voor de concept en het productiemodel. En nu kunnen we dan eindelijk de eerste officiële foto's en informatie aan jullie tonen. Zie hier de BMW 5-serie GT!

Toekomstvisie Met de 5-serie GT toont BMW haar visie op mobiliteit in de toekomst, waarbij eigenschappen van verschillende voertuigtypen worden samengebracht in een enkel model. Om dat te bereiken, verenigden de ontwerpers de elegantie en luxe van een premiumsedan met de veelzijdigheid van een SUV en de allure van een sportieve GT. De basis van het exterieurdesign wordt gevormd door bekende BMW-karakteristieken: een lange motorkap, een riante wielbasis, een naar achter geplaatste passagiersruimte en een elegante ronding van een coupéachtige, schuin aflopende daklijn. Ook de 'Hofmeisterknick' in de D-stijl ontbreekt niet; een eigenschap die elke BMW kenmerkt.

Niveau 7-serie De 5-serie GT Concept meet een lengte van net geen vijf meter (4,998 m) en een hoogte van 1,558 meter. Ondanks dat de lengte van de nieuwe generatie 5-serie met 10 cm zal groeien zal de GT vermoedelijk als topmodel binnen de 5-serie reeks door het leven gaan. Het interieur is daar tevens op afgestemd en biedt naast luxe en een kwalitatieve uitstraling veel ruimte en gebruiksgemak. De zitpositie is hoger dan die in een sedan, wat zorgt voor meer overzicht. Vier individuele verstelbare zetels tonen aan dat de Gran Turismo is gericht op een hoge mate van comfort. BMW belooft dan ook dat het studiemodel de beenruimte van 7-serie biedt met de hoofdruimte van een BMW X5.

Functie en vorm gaan gepaard Het interieur is in diverse posities te brengen en biedt daardoor veel functionaliteit. Zo zijn de achterste stoelen tien centimeter naar voren te schuiven, waardoor de bagageruimte groeit van standaard 430 naar 570 liter. Het totale laadvolume bedraagt na het neerklappen van de achterleuningen 1.650 liter. De achterklep is op meerdere manieren te open. Bij kleine spullen hoeft slechts het deel van de klep onder de achterruit geopend worden, terwijl voor het in- en uitladen van grotere bagagevolumes de klep in zijn geheel omhoog kan. Een sedan en hatchback in één.

Doelgroep Toen de BMW X6 voor het eerst werd onthuld waren er gemengde gevoelens over het design. Onder andere werd afgevraagd waarom BMW wederom zo'n gewaagd ontwerp neerzette. Dat deed het merk al eerder en dat heeft deze niet altijd goed gedaan. Echter werden de betreffende modellen allemaal een succes. Wellicht zullen de meningen over de 5-serie GT dezelfde inhoud hebben. BMW blijkt hierom niet te malen en rekent met de 5-serie GT op een evenzo succesvol model als bijvoorbeeld de eigenaardige X6. Maar wie koopt nu eigenlijk zo'n mengelmoes van modellen? Dat kan BMW jullie beter zelf uitleggen dan wij.

Eind 2009? Naar verwachting zal het productiemodel van de 5-serie GT in het najaar worden gepresenteerd (IAA Frankfurt). Niet veel later zal deze de showrooms bereiken, gevolgd door de nieuwe 5-serie en 5-serie Touring. We praten dan over eind dit jaar of begin 2010. Zoals gezegd is BMW overtuigd van het (komende) succes van haar Gran Turismo. Zal het daarom ook een 3-serie GT in de planning hebben? Sommige bronnen melden het immers.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Ontdek meer