Nieuws: BMW 7-serie – Eerste feiten over nieuwe BMW 7-serie

Er is al veel geschreven over de nieuwe 7-serie die halverwege september op de IAA Frankfurt zijn publieksdebuut maakt. Maar het is de eerste keer dat BMW zelf naar buiten toe treedt met feiten.

Slechts eenmaal kijken naar het prototype op deze foto's is voldoende om te concluderen dat de nieuwe 7-serie optisch een evolutie is van zijn voorganger. Onder de carrosserie is het echter een heel ander verhaal. Een jaar geleden beloofde BMW dat haar nieuwe vlaggenschip diverse innovatieve technieken zou overnemen van de Vision Future Luxury Concept, en daar blijkt niets aan gelogen te zijn.

Carbon Core Eén van de technologieën waarmee de nieuwe BMW 7-serie de toon wil zetten – en de S-klasse wil overtreffen is het behelzen van behoorlijk wat CFRP, een met plastic versterkt koolstofvezel. Dat wisten we eigenlijk al, maar nu is ook bekend geworden hoeveel kilo's de 7-serie er hierdoor lichter op wordt. Namelijk 130 kilogram. Een ander voordeel van deze zogenoemde 'Carbon Core'-constructie – die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de i-modellen – is een stijvere koets, wat doorgaans de rijeigenschappen ten goede komt, alsmede een hogere veiligheid. Met de rijeigenschappen lijkt het sowieso wel goed te komen gezien BMW een ideale gewichtsverhouding opgeeft van 50/50.

Standaard luchtvering Om comfort en een zekere mate van sportiviteit nog beter hand in hand te laten gaan, monteert BMW op de 7-serie standaard haar nieuwste generatie luchtvering met automatisch niveauregeling. Daarnaast zijn er optioneel nog allerlei chassis controle-systemen te bestellen. Dynamic Damper Control is tevens standaard, waarmee gewisseld kan worden tussen verschillende rij-modi. Nieuw daarin is de Adaptive Mode, naar het schijnt een 'verfijnde versie' van de bekende Auto Mode. Helaas is BMW nogal oppervlakkig over deze rij-functie om er het fijne van te weten. Wel wordt medegedeeld dat er veel aandacht is geschonken aan de stuurinrichting en dat de 7-serie verkrijgbaar is met BMW Dynamic Drive, een actief stabilisatiesysteem dat het overhellen in bochten beperkt.

Handgebaren Niet nieuw voor heel veel andere merken, maar wel voor BMW is de integratie van een touch screen naast de vertrouwde bediening via de grote iDrive-draaiknop als spil van een fysiek knoppencluster. Om evenwel meteen een inhaalslag te maken beschikt het verbeterde iDrive-systeem over de mogelijkheid deze met handgebaren te bedienen. Zo kan het volume van de audio op deze manier geregeld worden en ook telefoongesprekken zijn aan te nemen of te weigeren na een 'swipe' met je hand. Iets heel anders is de mogelijkheid om de nieuwe 7-serie in- en uit te parkeren zonder plaats te nemen achter het stuurwiel. Een simpele druk op de afstandsbediening volstaat.

Nieuwe zescilinders Over het te verwachten motorenpalet laat BMW weinig los, behalve dat de 7-serie leverbaar wordt met een geheel nieuwe generatie zescilinders. Mede dankzij het lagere wagengewicht draaien deze een stuk zuiniger. Op de daadwerkelijke specificaties van de meerdere benzines en diesels is het echter nog wachten. Niet officieel bekendgemaakt maar vrijwel zeker is ook de komst van een plug-in hybride. Over een M-versie bestaat nog altijd veel onduidelijkheid.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Ontdek meer