Nieuws: BMW i3 en i8 Concept – BMW onthult i3 en i8 Concept

BMW i begint langzaam maar zeker concrete vormen aan te nemen. Met de onthulling van de BMW i3 en BMW i8 Concept gunt BMW ons een blik in de nabije toekomst. In 2013 zullen beide modellen namelijk in productie gaan. De vandaag onthulde i3 en i8 concept geven daarvan een zeer concreet voorproefje.

BMW i is BMW´s submerk voor elektrische mobiliteit. Maar dat gaat verder dan enkel en alleen de toepassing van elektrische aandrijflijnen in bestaande modellen. Nee, BMW pakt het meteen groots aan en ontwikkelde twee compleet nieuwe modellen. Bovendien wordt er al jaren gewerkt aan een nieuwe productiemethode onder de naam ´LifeDrive concept´. Dit concept bestaat uit een Drive-unit waarin de aandrijflijn, accu´s en wielophanging zijn geintegreerd en een Life-unit wat kan worden gezien als de carrosserie. Zowel de Life-unit als de Drive-unit zijn gemaakt van superlichte materialen waarbij respectievelijk aluminium (Drive-unit) en met koolstofvezel versterkt kunsstof CFRP (Life-unit) de boventoon voeren. Deze lichte materialen zijn minstens zo sterk als conventionele materialen, maar veel lichter. BMW wil hiermee het extra gewicht van de accu´s compenseren.

Praktijkervaring In aanloop naar de introductie van de i3 en i8 Concept heeft BMW al vele praktijktesten uitgevoerd. Sinds eind 2008 wordt er wereldwijd met ruim 500 MINI E´s gereden om daarmee veel waardevolle praktijkdata te verzamelen. Uit die testen bleek onder meer dat 90 procent van de automobilisten voldoende heeft aan een actieradius van 120 - 150 km. Verder bleek dat er dagelijks gemiddeld 40 - 45 km gereden wordt en een auto gemiddeld 7,7 uur per dag geparkeerd staat. Allemaal data die zeer belangrijk is voor het in productie nemen van een elektrische auto waarbij zaken als actieradius en laadtijd nog altijd (gevoelsmatige) een belemmering vormen voor veel consumenten.

BMW i3 Concept Het resultaat van de vele onderzoeken en praktijkteksten vertaalt zich onder meer in de BMW i3 Concept waarmee we vandaag voor het eerst kennismaken. De toch wel bijzonder vormgegeven i3 Concept is het praktische lid van de i-familie en houdt het midden tussen een 1- en 3-serie in MPV-vorm. Mede door het slim monteren van de accu, elektromotor en transmissie heeft de achterwielaangedreven i3 geen cardantunnel en dus extra ruimte in het interieur. Dat interieur is - geheel in lijn met het duurzame karakter - aangekleed met natuurlijke materialen als wol, leder en plantenvezels.

Aandrijflijn BMW i3 Concept Hart van de BMW i3 wordt gevormd door een 170 pk sterke elektromotor die dankzij doorontwikkeling 40% compacter is dan die in de MINI E. Het koppel van 250 Nm is uiteraard al vanaf stilstand beschikbaar en zorgt er mede voor dat de BMW i3 Concept is maar 8 seconden naar 100 km/h sprint. De topsnelheid is met 150 km/h veel beperkter, maar voor het stedelijk verkeer waarvoor BMW de auto in gedachten heeft meer dan voldoende. De compacte buitenmaten en zeer kleine draaicirkel bevestigen die leefomgeving des te meer.

Range extender Toch langere afstanden willen afleggen dan de standaard actieradius van 130 - 160 km van het accupakket? Dan levert BMW een optionele range extender (REx). Deze compacte benzinemotor werkt als een generator om de accu´s te kunnen voeden en een veel grotere actieradius te behalen. Het opladen van de accu´s kan overigens gewoon via het stopcontact en neemt dan zes uur in beslag. Met een snellader is er al tot 80% te laden in een uur tijd.

BMW i8 Concept De BMW i8 Concept - gebaseerd op de Vision EfficientDynamics - is de tweede telg in de i-familie, maar compleet anders qua karakter. De i8 is de brutale i die indrukwekkende prestaties combineert met een ongekend laag brandstofverbruik. De voorwielen van de i8 worden aangedreven door hetzelfde aandrijfsysteem als de i3 Concept, maar dan geholpen door een driecilinder turbomotor die de achterwielen aandrijft. Deze 1.5 liter turbomotor levert maar liefst 220 pk en 300 Nm en zorgt er samen met de elektromotor voor dat de i8 een indrukwekkende 354 pk en 550 Nm op het asfalt brengt. Het zal je niet verbazen dat hiermee een 0-100 km/h sprint van 4,6 seconden kan worden genoteerd en een topsnelheid van 250 km/h wordt genoteerd. Het mooist van alles dat de auto genoegen neemt met 2,7 l/100 km! En wie de i8 twee uur aan de lader legt profiteert bovendien van 35 km volledig elektrisch rijden.

2013 BMW zal de i3 en i8 Concept op de IAA in Frankfurt voor het eerst aan het publiek tonen. De i3 gaat in 2013 in productie en kort daarna zal ook de i8 bij de dealers staan.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Lexus LC Classic Limited Edition laat ons groen zien van jaloezie

Autonieuws

Mooi weer, dus de Aston Martin Valhalla mag buitenspelen

Autonieuws

Bekende voetballers en hun auto’s

Autonieuws
Ontdek meer