Nieuws: BMW M3 – Geen 4x4 voor BMW M3 & M5

We hoeven geen vierwielaandrijving te verwachten op de komende generatie BMW M3 en M5. Dat blijkt uit een interview met Freidrich Nietschke, CEO van BMW M GmbH die aandrijving op alle vier wielen te zwaar vindt.

Als het aan Nietschke ligt wordt het niet mogelijk om een BMW M met vierwielaandrijving te bestellen, de X-modellen daargelaten. Dat in tegenstelling tot de snelste auto´s van Audi en inmiddels ook Mercedes, die met de RS3 en de CLA 45 AMG wel beschikken hebben over vierwielaandrijving. Als verklaring geeft Nietschke op dat aandrijving op alle vier de wielen 'het rijplezier nadelig beïnvloedt' en dat het enige verschil tussen een M en een reguliere BMW dan nog 'de snelheid in rechte lijn' zou zijn. De nieuwe M3 hoeft dus niet op xDrive te rekenen. Over dat M-model gesproken; de huidige M3 is uitverkocht. Hoewel hij nog zes maanden lang zal worden geproduceerd, is het niet langer mogelijk een nieuwe order te plaatsen.

Zes-in-lijn Overigens is de nieuwe M3 de laatste M met een door BMW M zelf ontwikkelde krachtbron, een zes-in-lijn met drie turbo´s. Volgens Nietschke krijgen toekomstige M-modellen de beschikking over een motor die is afgeleid van de motor uit een reguliere BMW. ´Maar natuurlijk zullen we die wel aanpassen aan de speciale wensen van M-klanten´, aldus de topman.

Driecilinder Opvallend is ook de uitspraak die de CEO doet over de op stapel staande driecilinder van BMW. 'Hij klinkt als een zescilinder en met een potentieel vermogen van 200 pk per liter zou het wel eens zo kunnen zijn dat we in de toekomst met die motor gaan werken.' De kleine krachtbron beschikt over een inhoud van 1.5 liter en dat zou betekenen dat er een vermogen van 300 pk uit gehaald kan worden, een record voor zo´n kleine motor. Tijdens de IAA in Frankfurt, wanneer de M3 waarschijnlijk onthuld wordt, verwachten we meer informatie omtrent al deze motoren.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Komt deze elektrische Renault van 10.000 euro ook naar Nederland?

Autonieuws

Prinsjesdag: Dit zijn de auto’s van het Koninklijk Huis

Autonieuws

Hyundai i10 N Line is een lekker stadsgebakje

Autonieuws
Ontdek meer