Nieuws: BMW M3 GTS – Alleen op aanvraag

Speciaal voor de meest veeleisende liefhebber komt BMW met een lichtgewicht M3 op de proppen. De ‘hardcore’ M3 krijgt echter niet de verwachte CSL naam mee, maar draagt de naam GTS.

'Freude am Fahren' in kapitalen, dat is wat de BMW M3 GTS aan de toekomstige eigenaren moet aanbieden. Geen wonder dat de GTS speciaal ontwikkeld is voor het circuitgebruik. Op die plek kun je als bestuurder veruit het meeste plezier beleven aan de heilige koe. Toch kan de M3 GTS optioneel voorzien worden van een homologatie voor straatgebruik. Met deze goedkeurig op zak kan de M3 GTS na hevig circuitgebruik rustig afkoelen tijdens de terugreis richting garage.

Dieetgoeroe Eén van de belangrijkste punten tijdens de ontwikkeling was het terugdringen van het leeggewicht. BMW gebruikte hiervoor geen halve maatregelen. Het Duitse merk schrapte niet alleen de achterbank, airconditioning en het audiosysteem, maar paste zelfs de interieurmaterialen en geluidisolatie aan om het gewicht nog verder te verlagen. Het strenge dieet van de Duitse ingenieur zorgde voor een gewichtverlies van ongeveer 155 kg. Wat het leeggewicht van 1.655 kg verlaagt tot onder de 1.500 kg grens. Dit is overigens inclusief de standaard rolkooi en brandblusser.

0.4 liter extra om te ademen Met standaard 420 pk vermogen op de achterwielen heb je als eigenaar van een M3 weinig te klagen. Totdat er een M3 GTS naast je verschijnt bij het stoplicht. Het model is voorzien van een tot 4.4 liter opgeboorde V8 met 450 pk . De kracht wordt via een speciaal aangepaste zeventraps M DKG Drivelogic versnellingsbak op de 19 inch lichtmetalen wielen overgebracht. De GTS beschikt verder over gewijzigde dempers, verbeterde remmen en een racegeoriënteerd DSC (Dynamic Stability Control).

WTCC Om de luchtstroom over en onder de auto te verbeteren heeft de M3 GTS flink gewijzigde aerodynamica meegekregen van haar makers. BMW monteerde een nieuwe voorbumper en achterspoiler die ook dienst doen op de in het WTCC (World Touring Car Championship) racende BMW 320si. Om het verschil met de normale M3 te benadrukken zijn de chromen accenten van het exterieur op de GTS in een donkere versie gemonteerd. De extra lichte en snelle M3 zal vanaf mei geleverd worden in het land van de maker, na de zomer start de levering in de rest van de wereld. De prijs voor dit alles bedraagt minimaal € 115.000,- exclusief belastingen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Ontdek meer