Nieuws: Brabus Technology Project Hybrid – Brabus bouwt hybride Mercedes E-klasse

Enige tijd geleden werd Brabus Zero Emission opgericht, een speciale divisie binnen Brabus dat zich richt op (het tunen) van alternatieve aandrijflijnen. Na geoefend te hebben op een Tesla Roadster is het nu de beurt aan Brabus’ vertrouwde merk Mercedes.

Een hybride en elektrische E-klasse bijten het spits af. Als basis voor de "Brabus Technology Project Hybrid" dient een Mercedes-Benz E 220 CDI waarin de dieselmotor slechts als hulpmotor fungeert. De hoofdkrachtbron, of beter gezegd, hoofdkrachtbronnen bestaan uit twee elektromotoren. Aan ieder achterwiel afzonderlijk is er één geïnstalleerd met een stukgewicht van 31 kg. Gezamenlijk leveren ze een vermogen van 160 kW (218 pk) en een absurd hoog koppel van 1.600 Nm.

Cijfers De torenhoge trekkracht wordt echter in de kiem gesmoord in combinatie met de viercilinder diesel. Uiteindelijk bedraagt de vermogenswinst maar 30 pk (totaal 200 pk) en nam het koppel toe van 400 naar 450 Nm. Accelereren naar 100 km/h verloopt in 7,4 seconden en de topsnelheid ligt op 220 km/h. In ECO-modus is dit 190 km/h. Dit lijkt magertjes, maar gezien het wagengewicht van 2,2 ton is het nog best aardig. De tussensprint van 60 naar 120 km/h is zelfs ronduit indrukwekkend te noemen met een tijd van 5,6 seconden.

Actieradius De voeding is afkomstig van een 18.6 kWh sterke lithium-ion batterijenpakket dat verdeeld is ondergebracht in de auto voor de best mogelijke gewichtsverdeling. Elektrisch rijden is mogelijk bij een maximale snelheid van 100 km/h en over een afstand van 120 km wat momenteel behoorlijk ver is. Met de Sport-functie geactiveerd is het over 80 km elektrisch rijden. De maximale actieradius bedraagt 350 km in ECO en 240 km in Sport. De unit beschikt daarnaast ook over een kunnen terugwinnen van energie tijdens remmen. Opladen kan via het reguliere stoomnetwerk en duurt slechts een half uur via een 380 Volt/50 kW-stopcontact. Via een normaal 220V-stopcontact is dit aanzienlijk langer, namelijk zo'n zes uur. Vreemd is het overigens dat Brabus met geen woord rept over het verbruik van de auto wanneer niet elektrisch gereden wordt...

Volledig elektrisch Met brandstofverbruik heeft de tweede conceptcar van Brabus echter helemaal niets te maken. Eveneens gebaseerd op de E-klasse toont de tuner uit Bottrop ook een volledig elektrisch model. Die wordt op elk wiel aangedreven door een elektromotor en brengt totaal 435 pk en 3.200 Nm op de weg. Een 0-100 km/h notering in 6,9 seconden is daarmee mogelijk en gemiddeld genomen moet met een vol pakket aan accu´s zo´n 240 km gereden kunnen worden.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Zie jij jezelf al rijden met de Volkswagen T-Roc Cabriolet?

Autonieuws

Keyless go - en weg is je nieuwe auto!

Autonieuws

Overweeg je een elektrische auto? Denk ook hieraan!

Autonieuws
Ontdek meer