Nieuws: Dacia Logan/Sandero – Nieuwe Dacia Sandero en Logan

De onthulling van de nieuwe Dacia’s was vorige week al een feit, maar nu weten we ook wat er onder het nieuwe lijnenspel schuil gaat. Met nieuwe motoren en accessoires lijken de Sandero en Logan een flinke stap te maken.

Dacia mag nog maar acht jaar actief zijn, het heeft zevenmijlslaarzen aangetrokken om zijn producten snel op een hoger niveau te brengen. De nieuwe Sandero en Logan zijn volgens Dacia dan ook een flinke stap vooruit ten opzichte van hun voorgangers. Zoals we al eerder bespraken valt natuurlijk meteen het nieuwe lijnenspel op. Beide modellen hebben echt een Dacia-identiteit gekregen die voornamelijk wordt vormgegeven met een nieuwe grille en koplampen. Niemand zal Dacia tegenspreken dat deze nieuwe modellen er een stuk moderner uit zien dan hun voorgangers.

Motoren Wat we nog niet wisten was wat we onder de motorkap konden verwachten. Onze verwachtingen bleken echter te kloppen, Dacia krijgt van Renault de beschikking over de nieuwe TCe 90 driecilinder. Dit blok levert 90 pk en een koppel van 135 Nm, geen wereldschokkende cijfers maar waarschijnlijk genoeg om redelijk vlot van a naar b te komen. Interessanter is natuurlijk zijn verbruik, dat blijft steken op 5,2 l/100 km. Met een uitstoot van 120 g/km betekent dit voor de Logan en Sandero een bijtelling van 20% tot eind 2013. Voor wie toch graag een cilinder extra tot zijn beschikking wil hebben is er ook een 1.2 liter die het met slechts 75 pk moet doen. Interessanter is dit blok wanneer je hem als LPG-versie laat uitrusten. De uitstoot komt dan op 125 g/km te liggen. Dieselen kan ook in de hatchback en sedan, hiervoor wordt de bekende 1.5 dCI wederom van stal gehaald. Uit te voeren met 75 of 90 pk biedt deze zelfontbrander een verbruik van 3,8 l/100 km en uitstoot van 99 g/km. Dit betekent voor de diesel bij zakelijk gebruik tevens 20% bijtelling.

Uitrusting Niet alleen de motoren werden aangepast, ook de uitrusting heeft een flinke upgrade gekregen. Zo wordt voor het eerst een multimediasysteem aangeboden. Verbinden kan via Bluetooth, USB en jackaansluitingen. Navigeren kan straks ook in de Sandero en Logan, het MEDIA NAV-systeem van de Lodgy en Dokker gaat namelijk ook zijn weg vinden naar de nieuwe modellen. Aan het gemak is ook gedacht want op de optielijst van de nieuwe Dacia's prijkt voortaan ook een parkeerhulp achter, snelheidsregelaar, kapstokken aan de hoofdsteunen en een bagagenet.

Stepway De nieuwe Sandero staat in Parijs ook in de stoere Stepway-uitvoering. Deze ruige variant is onder andere herkenbaar aan zijn grote bodemvrijheid en opgeklopte wielkasten.

Ondanks alle vernieuwingen is het nog niet bekend of de Logan weer terug zal keren op de Nederlandse markt. De nieuwe Sandero staat in ieder geval voor het eind van het jaar bij de Nederlandse dealers.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

De Cadillac CT4 neemt je werk uit handen (maar niet in Europa)

Autonieuws

Waarom wil president Trump van de strenge Californische emissie-eisen af?

Autonieuws

Hyundai voorkomt kopstoot van je passagier

Autonieuws
Ontdek meer