Nieuws: Ford 1.0 liter Ecoboost – Driecilinder Ford in B-Max

Sinds EcoBoost heeft Ford wat efficiënte motoren betreft een behoorlijke inhaalslag gemaakt. Op dieselgebied nam het met de Focus Econetic zelfs het voortouw en binnenkort wordt hieraan extra ruchtbaarheid gegeven met de introductie van een nagelnieuwe 1.0 liter 3-cilinder.

Die debuteert op de IAA, en wel in het productiemodel van de nieuwe B-Max. Dit nieuws van Ford komt niet als een donderslag bij heldere hemel want de betreffende 1.0 driecilinder Ecoboost-benzine was al eerder aangekondigd in de compacte Start Concept en nogmaals in de B-Max Concept.

Minder dan 100 g/km Zowel het Ecoboost-motortje als de B-Max komen in productiegedaante ook weer samen. Vrees echter niet of een driecilinder wel een mini-MPV zou kunnen voorttrekken. Door onder andere gebruik te maken van directe inspuiting, een turbo en een zeer verfijnde afstemming kan een vermogensafgifte bereikt worden wat vergelijkbaar is met een conventionele 1.6. De essentie van het blokje is uiteraard een zuinige en schone loop. Volgens Ford ligt de CO2-uitstoot in ieder geval onder de 100 g/km, maar exacte specificaties zijn echter nog niet vrijgegeven. Er wordt namelijk nog aan de driepitter gewerkt. Medio september, ten tijde van de IAA in Frankfurt, moet ie in ieder geval klaar zijn om te debuteren in het productiemodel van de B-Max.

Achttraps automaat Ook in het kader van downsizing is de komst van een achttraps automaat die nu nog in ontwikkeling is. "De nagelnieuwe versnellingsbak is gebouwd om zuinig te zijn en bevat daarvoor diverse nieuwe technologieën, maar zal tevens uitblinken in snelheid en soepelheid. Daarnaast zal de transmissie de rijder meer betrekken bij het schakelen." Vervolgens werkt Ford ook nog aan een e-CVT automaat, bedoeld voor toekomstige hybridemodellen. Vooralsnog is deze traploze versnellingsbak echter alleen bestemd voor de Amerikaanse Ford Fusion Hybrid en de hybrides van Lincoln.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Top 10: De unieke Special Projects van Ferrari

Hoe verhoudt de Mini Electric zich tot de concurrentie?

Bentley EXP 100 GT bekroont eeuwfeest

Ontdek meer