Nieuws: Ford GT – Ford tovert nieuwe GT uit hoge hoed!

Het is lang geleden dat iemand ons zo wist te verrassen, maar het is Ford gelukt. Zonder blikken of blozen introduceert het Amerikaanse merk ineens de gloednieuwe GT. Nee, geen studiemodel, maar een volwaardig productiemodel die eind volgend jaar van de band moet rollen. Waanzin!

Misschien was de hoop bij velen al verdwenen, maar dat zal de pret voor niemand drukken. De Ford GT uit 2005, de remake van het origineel uit de jaren '60, wordt geen eenmalig cadeautje. Dat blijkt nu Ford in Detroit de tweede generatie GT heeft voorgesteld. Bekoorlijk nieuws natuurlijk, maar wat hebben de Amerikanen in al die jaren veranderd? Het ontwerp is vooral veel futuristischer. De opvallende deuren van het vorige model zijn verdwenen en vervangen voor een variant die omhoog klapt. De nieuwe Ford staat op 20 inch velgen met daaromheen Michelin Pilot Super Sport Cup 2 voor extra grip. Dat je op tijd stilstaat is zo goed als zeker met de carbon keramische remschijven op alle vier de hoeken. Tevens is er nog meer gebruik gemaakt van lichtgewicht materialen waaronder carbon en aluminium om het gewicht laag te houden. Goed nieuws voor een strakke wegligging en ultieme prestaties dus. Maar wat daar ook bij helpt is vermogen. Veel vermogen!

Ouderwets recept De indeling van de Ford GT is niet anders dan je zou verwachten. Achterwielaangedreven en een krachtige middenmotor. We moeten de puristen helaas wel teleurstellen. De nieuwe GT zal niet beschikken over een Amerikaanse V8, maar een 3.5 liter V6 Ecoboost-krachtbron. Echter is dit dan weer wel de meest krachtige Ecoboost-productiemotor ooit. Wat dat betekent? Een zescilinder die flink wordt gestuwd door twee turbo's die samen een vermogen van 600 trappelende raspaarden opleveren! Welke prestaties hierbij horen maakt Ford niet bekend maar we mogen rekenen op 'één van de beste gewichts-vermogensratio's ooit voor een productiemodel'. Voor de volledigheid; het schakelen verloopt via een zeventraps automaat met dubbele koppeling.

Hightech cockpit Onder het scherp gelijnde uiterlijk en schreeuwende vermogen gaat echter ook technische verfijning schuil. Zo maakt de GT gebruik van pushrod-vering, die we van de Formule 1 kennen. Om de bolide stabiel op de weg te houden is er actieve areodynamica aanwezig zoals een uitschuifbare spoiler. En hoe ziet de GT er dan uit van binnen? Het instrumentarium is volledig digitaal. Hierop kan verschillende informatie worden getoond welke zelf is te configureren door de bestuurder. Daarnaast lijkt het stuur wederom Formule 1 inspiraties te hebben met de daarop benodigde knoppen. Het meest interessante knopje zit op de linkerkant, met rode letters. Mode. We zien dat hij verbonden is met een draaiknop. Wat zouden wij daar graag eens aan willen draaien!

De productie van de nieuwe Ford GT start eind volgend jaar om het 50-jarig jubileum van de 24 uur van Le Mans uit 1966 te vieren.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

De prijs/actieradius-verhouding van de Honda e is niet best

Autonieuws

Hyndai i30 Project C: lichter, lager en scherper

Autonieuws

Primeur! Details van de Volkswagen ID 3 die je nog niet kende

Autonieuws
Ontdek meer