Nieuws: Henry Ford - 150 jaar – 150 jaar Henry Ford: de hoogtepunten

Henry Ford werd 150 jaar geleden geboren. Een moment waar we zeker even bij stil mochten staan. Ford veranderde de wereld en zeker de autobranche door zijn manier van denken en vooral doen. De hoogtepunten van zijn leven.

Als vanzelfsprekend neemt het bedrijf en de liefhebbers van het merk even de tijd om stil te staan bij geestelijk vader Henry Ford. Maar eigenlijk zou iedereen dat moeten doen. Niet omwille van wat deze meneer (met een Nederlandse moeder) allemaal heeft gedaan voor z´n eigen bedrijf, maar voor de manier waarop hij de industrie en misschien zelfs de wereld zoals we die vandaag kennen mede heeft vormgegeven.

Filantroop Rond de vorige eeuwwisseling was een auto het voorrecht van de rijken. Een luxe-object dat voor het overgrote deel van de bevolking onbereikbaar was. Maar Henry Ford zag een toekomst in een toegankelijk en scherp geprijsd vervoermiddel. Een model dat er zou komen door een verregaande modernisering van het productie-principe.

1908 In 1908 lanceert Ford dan de Model T, niet z'n eerste, maar wel z'n belangrijkste. De Model T was bedoeld om mobiliteit toegankelijk te maken voor de mensenmassa. Bij de lancering kostte de auto $ 875, maar door z´n succes kon de prijs ervan gedrukt worden tot $ 360 (wat rekening houdend met inflatie een actuele prijs van zo´n $ 7.200 oplevert). Van de Model T zouden uiteindelijk 15 miljoen exemplaren over de toonbank gaan. Het succes was zo groot dat op een bepaald ogenblik de helft van alle auto´s in de VS een Ford Model T was.

1913 Henry Ford installeert de eerste montageband in één van z´n fabrieken. Over een periode van 18 maanden zou het aantal werkuren dat nodig is voor de assemblage van een model daardoor teruglopen van 12,5 uur tot amper 1,5 uur. Het principe wordt vandaag de dag nog steeds door elke volumeconstructeur gebruikt.

1914 In een poging om het personeelsverloop onder z´n werknemers te beperken verhoogt Ford de beloning van z´n arbeiders aanzienlijk. In plaats van $ 2,34 voor een werkdag van 9 uur, betaalt hij vanaf dan $ 5 dollar voor een werkdag van 8 uur. De dag waarop dat gebeurde staat nog altijd bekend als de “5-a-Day-Revolution” en bracht de slimme Ford precies wat hij hoopte te realiseren: door de lonen drastisch verhogen waren zijn eigen arbeiders op een gegeven moment in staat de Ford te kopen die ze die ze de dag daarvoor zelf hadden gebouwd. Het gevolg was dat de productie nog verder steeg en daarmee het succes van Ford.

1927 Om de kwaliteit van z´n producten te verbeteren produceert Ford zo veel mogelijk cruciale onderdelen zelf en doet hij vanaf de introductie van de Model A zo weinig mogelijk beroep op externe leveranciers. Dat principe is vandaag niet meer van toepassing, want moderne autoconstructeurs zijn meer dan ooit 'assembleurs´ van ingekochte componenten. Maar het principe van kwaliteitsbeheer- en controle geldt ook vandaag de dag nog steeds.

Speciale website Hele boeken zijn er te schrijven en geschreven over dat wat Henry Ford de auto-industrie en de wereld bracht. Het is haast ondoenlijk om stil te staan bij elke uitvinding of mijlpaal, maar wil je daar toch wat van meekrijgen, dan verwijzen we je maar al te graag naar de speciale website die Ford heeft laten maken ter ere van 150 jaar Henry Ford: http://www.henryford150.com/. Een prachtige website vol met anekdotes, mijlpalen, herinneringen en ook wijsheden van de industrieel zelf.

Man van de eeuw Henry Ford stierf op 7 april 1947. Hij werd 83 jaar, maar voor de geschiedenis werd hij onsterfelijk. Z´n invloed was zo groot dat het gerenommeerde Amerikaanse Forbes Magazine hem in 1999 nog uitriep tot 'Zakenman van de Eeuw'. Maar dat had evengoed ´Man van de Eeuw´ geweest kunnen zijn. Henry Ford is de Mark Zuckerberg van de 20ste eeuw, maar sowieso een man die de wereld een ander gezicht heeft gegeven.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Nu ook optimaal relaxen in basisversie Citroën C5 Aircross

Autonieuws

McLaren 620R: volbloed GT4-racer voor op straat

Autonieuws

Bekijk de prijzen en uitvoeringen van de Volkswagen ID.3 1st

Autonieuws
Ontdek meer