Nieuws: Hyundai-Kia verbruikswaarden – Hyundai-Kia betaalt miljoenen voor te optimistische verbruikscijfers

Een jaar geleden werden Hyundai en Kia door de Amerikaanse Environmental Protection Agency op het matje geroepen vanwege het bij lange na niet kunnen waarmaken van de beloofde verbruikscijfers. En dat kost de beide Zuid-Koreaanse fabrikanten nu honderden miljoenen.

De bal kwam ruim een jaar geleden aan het rollen toen de Amerikaanse Environmental Protection Agency beide Zuid-Koreaanse autobouwers verplichtte om de officiële verbruikscijfers van een behoorlijk aantal modellen bij te stellen. Een zeldzame maatregel die slechts twee keer eerder werd genomen en toen ging het telkens om één enkel model. Maar ditmaal ging het over een hele reeks producten die samen goed waren voor 900.000 verkochte Hyundai’s en Kia’s in 2011, 2012 en 2013.

Miljoenenplaatje Hyundai en Kia hadden na een eerste reprimande van diverse Amerikaanse consumentenorganisaties al 412 miljoen dollar opzij gezet. Een gigantisch bedrag, maar die de Zuid-Koreanen goed hebben ingeschat. Inmiddels is namelijk het totale kostenplaatje, of zegt maar gerust miljoenenplaatje bekend en die luidt dat de ‘verbruiksgedupeerden’ van bijna 600.000 Hyundai’s elk 353 dollar ontvangen ter compensatie. De 300.000 lotgenoten die Kia rijden dan wel reden hebben recht op bijna twee keer zoveel, namelijk 667 dollar per persoon. Oftewel, dat betekent dat Hyundai 210 miljoen dollar armer wordt en Kia een zure rekening van 185 miljoen gepresenteerd krijgt, in het totaal 395 miljoen dollar.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

'Bestuurders overschatten assistentiesystemen, vooral Tesla Autopilot'

Bentley Continental GT Convertible: niets moet, alles kan

Kabinet halveert subsidie elektrische auto's en schroeft bijtelling op

Ontdek meer