Nieuws: Infiniti Q30 – Infiniti Q30: de Mercedes A-klasse op z'n Japans

Na enkele eerste foto's en wat summiere details heeft Infiniti nu de Q30 volledig uit de doeken gedaan. De Audi A3, BMW 1-serie en Volvo V40 kunnen hun borst natmaken. Net als de Mercedes-Benz A-klasse, de auto waarop de nieuwe Japanner nota bene gestoeld is.

De Q30 is nauw verwant aan de A-klasse, maar zichtbaar is dat nauwelijks. Infiniti heeft een geheel eigen draai aan haar allereerste hatchback geven. Of is het een crossover? De Japanners vinden zelf van wel en gezien het feit dat hij optisch relatief hoog op zijn wielen staat en trekjes ontleend van de GLA is dat niet helemaal kolder. Maar goed, tegelijk wil Infiniti het vooral opnemen tegen de hatchbacks van het Duitse premium-trio, dus wij houden het op dat modelconcept.

Alternatieve doelgroep Voor Infiniti is de Q30 d'r op of d'r onder om te slagen op de Europese bodem. Als dat met deze auto niet lukt (in een groei-segment), dan mogelijk wel nooit. En toch wilde Infiniti de Q30 een design meegeven dat afwijkt van de algemeen heersende smaak. Want Japanner oogt in vergelijk met de beoogde concurrentie allesbehalve gewoontjes. Vanbinnen wordt een iets alledaagser beeld geschept en wordt ook het Mercedes-gehalte meer zichtbaar. Let bijvoorbeeld maar eens op de raambediening, het stuurwiel en ook het instrumentarium.

Grootste op papier Dat de Q30 geen A-klasse in een andere verpakking is bewijzen de buitenmaten. Zo is de nieuwe Infiniti zomaar eventjes 13 centimeter langer dan z'n technische evenknie. Toch een significant verschil, net als in de breedte van 2,08 meter (inclusief spiegels) en hoogte van 1,49 meter, waar de concurrentie zo rond de 1,77 en 1,42 meter schommelt. Tussen de beide assen van de Q30 zit een afstand van 2,70 meter, exact gelijk aan de A-klasse. Als standaardbagageruimte wordt 368 liter opgegeven, een gemiddelde hoeveelheid.

Drie gezichten Net zoals BMW (met haar Line-uitvoeringen met elk hun specifieke kenmerken) gaat Infiniti de Q30 ook beschikbaar stellen met drie 'gezichten'. De basisversie is naamloos en onderscheidt zich cosmetisch van de duurdere Premium en Sport die optisch ook weer van elkaar verschillen. Qua veiligheid is elke Q30 weer hetzelfde met in de prijslijst zoal dodehoekwaarschuwing, Around View Monitor, Moving Object Detection, Forward Collision Warning met noodremhulp, grootlichtassistent en adaptieve cruise control. Verder laat Infiniti weten dat er veel aandacht is besteed aan een zo geluidsarm mogelijk interieur. Active Noise Cancellation, bekend uit van HiFi-hoofdtelefoons, helpt daarbij.

Allemaal 4-cilinders Het motorgamma kent veel raakvlakken met dat van de A-klasse, te beginnen met de 122 pk en 200 Nm sterke 1.6-benzine. Wie meer vermogen wenst kan deze viercilinderturbo ook krijgen met 156 pk en 250 Nm en nog meer kracht is er met een tweeliter, goed voor 211 pk en 350 Nm Liever dieselen? Dat kan. Er is keuze uit een zuinige 1.5 liter met 109 pk (die ook beschikbaar is voor diverse Renaults) of een 2.2 liter met 170 pk en 350 Nm, bekend van de Q50. Schakelen kan via een manuele 6-bak of een 7-traps automaat.

Voor 2016 Nu Infiniti denkt met de Q30 een serieuze voet tussen de Europese deur te hebben wil het zo snel mogelijk lanceren. Nog voor 2016 zal de Q30 daarom in de showrooms staan. De prijzen? Die zijn nog niet bekend, maar reken gerust op een concurrerend starttarief van om en nabij de 27 mille.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

EU wil kinderdetectiesystemen verplichten om hittedoden te voorkomen

Autonieuws

Is de Mercedes EQV de eerste elektrische premium-mpv ter wereld?

Autonieuws

Tesla verliest grote Model 3-order door kwaliteitsproblemen

Autonieuws
Ontdek meer