Nieuws: Infiniti Q50 – Nieuwe Infiniti Q50 brengt kleur in de strijd

Hoe geweldig doorgaans ook, soms kan het leven van een autojournalist ook best saai zijn. Zelden worden we nog echt verrast en de Duitsers winnen vrijwel iedere strijd tegen de internationale concurrentie. De laatste tijd wordt er echter met scherp geschoten door underdogs.

Neem deze nieuwe Infiniti Q50, de opvolger van de G37. Na de Cadillac ATS en de nieuwe Lexus IS-serie kan de Infiniti Q50 wel eens de volgende niet-Duitser zijn die het zweet bij de gevestigde orde in de hoge middenklasse kan laten uitbreken. Van de Amerikaan weten we inmiddels dat die daartoe in staat is, en ook van Lexus´ nieuwste sedan verwachten we veel. De Q50 volgt de Infiniti G37 op die sinds zijn marktlancering in 2008 zichzelf nooit in de kijker heeft weten te spelen. Ook de nieuwe Q50 zal geen hardloper in ons land worden, wederom vanwege het aangeboden motorenprogramma dat slechts bestaat uit twee varianten, beide zeer krachtige zescilinders waarvan één in combinatie met een elektromotor.

Evolutie Designtechnisch borduurt de Q50 voort op zijn voorganger, de G37. De Europese doelgroep zal vooral de 'minder Oosterse' neus in de smaak vallen. Wij zien zowaar trekjes van Maserati (Quattroporte) terug in de Infiniti, en tevens doet het front ons enigszins denken aan de (vorige generatie) Lexus IS. Aan de grille is de Q50 onmiddellijk te herkennen als Infiniti en ook de gehele achterzijde spreekt boekdelen. LED-techniek schittert zoals het een luxe zakensedan betaamd aan zowel de voor- als achterzijde, met achteraan daaronder twee vuistdikke eindpijpen, een sportief detail dat elke Infiniti typeert.

Luxe en gemak Binnenin is de Q50 evengoed een echte Infiniti waarbij luxe, comfort en gemak volledig in dienst staat van de inzittenden. Standaard zit men op lederen, elektrische 8-voudig te verstellen (voor)stoelen en ook het dashboard is deels met leder omzoomd. Het nieuwe Infiniti Intouch-communicatiesysteem heeft een groot dual touchscreen display en biedt online communicatie maar ook navigatie en diverse multimediafuncties zoals externe connectiviteit voor iPods en smartphones via Bluetooth alsook USB. Zelfs het downloaden van specifieke apps is (op termijn) verkrijgbaar. Een herziend audiosysteem van Bose met in totaal 14 luidsprekers ontbreekt tevens niet.

Zescilinders Geïnteresseerden in een Q50, maar met een kleinere portemonnee, hoeven straks niet bij de Infiniti-dealer naar binnen te lopen want het model komt er enkel met krachtige motoren. En die zullen de (vanaf)prijzen ongetwijfeld opstuwen. Keuze één is een atmosferische 3.7 liter V6, een blok waarmee de G37 het ook al deed. Het vermogen is iets gestegen, naar 328 pk en 364 Nm om precies te zijn. Een 7-traps automaat met dubbele koppeling is standaard, en dat geldt ook voor de Q50 met Direct Response Hybrid System. Bij de hybride-Q50 doet een 302 pk sterke 3.5 liter V6 dienst als hoofdmotor en genereert de elektrische hulpmotor nog eens 67 pk en 270 Nm. Het gezamenlijke vermogen bedraagt 360 pk volgens Infiniti.

Sportsedan Acceleratiecijfers is Infiniti ons nog schuldig, maar al wel meldt het Japanse merk dat de Q50 een sportieve inborst heeft dat naar wens over twee (achter) of vier wielen wordt overgebracht naar het wegdek. Om de Q50 als sportsedan verder te benadrukken beschikt iedere uitvoering over magnesium schakelflippers achter het stuurwiel voor manueel schakelen. Ook standaard is de zogenoemde Infiniti Drive Mode Selector waarmee verschillende rijmodi (Snow, Eco, Standard, Sport en Custom) ingesteld kunnen worden. In de Custom-modus kan de bestuurder een persoonlijke setting creëren door het gedrag van de motor, transmissie, wegligging en stuureigenschappen afzonderlijk van elkaar in te stellen.

Technische primeurs De Q50 beschikt voor Infiniti over twee primeurs ten behoeve van de veiligheid: de Infiniti Direct Adaptive Steering en de Active Lane control. Het nieuwe stuursysteem geeft de bestuurder de mogelijkheid te kiezen uit maar liefst vier verschillende stuurmodi. Active Lane Control is een debuterend (camera)systeem op een Infiniti dat beter bekend staat als rijstrookassistent.

De NAIAS in Detroit vormt het showdebuut voor de nieuwe Infiniti Q50 en zal vanaf de zomer vermarkt gaan worden in Amerika en Canada. Europa volgt later.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Nu ook optimaal relaxen in basisversie Citroën C5 Aircross

Autonieuws

McLaren 620R: volbloed GT4-racer voor op straat

Autonieuws

Bekijk de prijzen en uitvoeringen van de Volkswagen ID.3 1st

Autonieuws
Ontdek meer