Nieuws: Kia Rio – Nieuwe Kia Rio in detail

Het exterieur van de gloednieuwe Kia Rio was al bekend, maar een kijkje binnenin is net zo interessant.

Daarnaast heeft het Koreaanse merk ook de beschikbare motoriseringen voor de nieuwe Rio vrijgeven. Al meer dan 860.000 exemplaren rolden er sinds de lancering van de derde generatie Rio van de band. Zelfs in 2010 wisten de Koreanen er nog 219.000 stuks te slijten. Nu de nieuwe Rio aan de vooravond van zijn marktintroductie staat zijn de verwachtingen hooggespannen. Zeker nu we de auto voor het eerst in levende lijve hebben kunnen aanschouwen.

Duotone dashboard Dat de nieuwe Kia Rio qua vormgeving geheel in de familie van Kia past wisten we al. De hatchback oogt fris en modern en dat geldt ook voor het interieur. Hier zien we bijvoorbeeld het drie cluster tellende instrumentarium terug dat kenmerkend is voor de huidige generatie Kia-modellen. Opvallend is de keuze voor drie verschillende interieurtrims die onder andere een duotone met desgewenst Cognac Brown of Desert Grey omvat. Het versterkt het premium gevoel aldus Kia.

Meer binnenruimte Dankzij de gegroeide buitenmaten is de ruimte in het interieur sterk toegenomen. Vooral de uitwerking van de 7 centimeter langere wielbasis moet voor meer bewegingsvrijheid van de inzittenden zorgen. Ook de bagageruimte profiteert. Kia meldt dat de laadruimte 10 centimeter breder is geworden en is met 288 liter 7% groter. Dit kan nog verder uitgebreid worden door de achterbank neer te klappen.

Verwarmbaar stuurwiel optioneel Optioneel zal de Rio leverbaar worden met keyless entry and start, Hill-start assist, bochtenverlichting, een verwarmbaar stuurwiel(!), parkeersensoren achter en een bandenspanningscontrolesysteem. Daarnaast zal ook het Emergency Stop Signal, ofwel ESS leverbaar worden. Dit system detecteert wanneer de bestuurder een noodstop uitvoert en maakt dit zichtbaar aan de achterliggers door het remlicht drie keer te laten knipperen. Standaard is de Rio overigens uitgerust met zes airbags en actieve hoofdsteunen die een whiplash moeten voorkomen. Kia is er zodoende van overtuigd dat het model vijf sterren zal scoren tijdens de EuroNCAP tests.

Motorenaanbod Kopers van de nieuwe Rio hebben de keuze uit een viertal motoren, waaronder twee benzinemotoren. De instapper van het Rio aanbod zal gevormd worden door een 85 pk sterke 1.25 liter viercilinder die onder de 109 pk sterke 1.4 liter krachtbron gepositioneerd is. Bij de diesels vinden we naast een viercilinder met 90 pk ook een driecilinder met een vermogen van 70 pk. Dit model valt, wanneer het ISG-systeem wordt gemonteerd, door zijn gunstige CO2-uitstoot van 85 g/km in de 14% bijtellingscategorie en wordt als Eco Rio aangeduidt. Ook zal het model, mits de regels komende september niet veranderen, zowel BPM-vrij als wegenbelastingvrij worden.

Driedeurs volgt in 2012 De nieuwe Kia Rio zal in het derde kwartaal van dit jaar in productie gaan. Het driedeurs model voegt zich in het eerste kwartaal bij het gamma. Beide varianten worden gemaakt in Kia's Sohari fabriek in Zuid-Korea. Zoals het nu lijkt verwachten wij enorm veel van de nieuwe Rio en kunnen populaire modellen als de Polo (BlueMotion) er weleens een zware kluif aan krijgen.

Bekijk ons uitgebreide aanbod Kia Rio

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Komt deze elektrische Renault van 10.000 euro ook naar Nederland?

Autonieuws

Prinsjesdag: Dit zijn de auto’s van het Koninklijk Huis

Autonieuws

Hyundai i10 N Line is een lekker stadsgebakje

Autonieuws
Ontdek meer