Nieuws: Lexus IS – Dit is de nieuwe Lexus IS!

Dat de potentie er is, heeft Cadillac met de ATS inmiddels bewezen. Ook Lexus is meer dan ooit tevoren ervan overtuigd dat de gloednieuwe IS kopers kan wegkapen van de Duitse premium-middenklassers. Waarom? Omdat de nieuwe IS wel over een (financieel) interessante krachtbron beschikt.

De eerste generatie van de Lexus IS was meteen een prettige auto. Weliswaar nog niet op het niveau van de 3-serie, A4 en C-klasse van destijds, maar zeker niet significant minder. Dat de verkopen toch niet wilden vlotten was omdat Lexus enkel inzette op een krachtig motorpalet waarmee het model alleen bereikbaar was voor mensen met een dikke(ere) portemonnee. De tweede generatie IS was zowaar een nog fijnere metgezel dan de eerste, met daarnaast een zeer gelikte uitstraling. Echter opnieuw hield Lexus voet bij stuk met het enkel leveren van bovengemiddeld sterke motoren, waardoor ook dit model in Nederland verkooptechnisch is geflopt. Met de derde generatie IS lijkt Lexus nog steeds niet te hebben geleerd van haar 'fouten' want wederom heeft straks iedere IS de beschikking over veel vermogen. Ware het niet dat dit nu deels uit hybridetechnologie wordt gewonnen. En we weten allemaal hoe (positief) dat in ons land kan aflopen.

IS 300h Dieselliefhebbers zullen vanaf heden opnieuw 'helaas, pindakaas' te horen krijgen van Lexus, het leveringsprogramma van de nieuwe IS zal enkel uit benzinemodellen bestaan. Hoe Lexus de Nederlandse markt precies gaat bewerken, weet het nog niet, maar het zou heel goed mogelijk kunnen zijn dat de IS zelfs in slechts één uitvoering wordt geleverd, en dat is als IS 300h. In andere landen zal ook nog de IS 250 worden verkocht. Echter omdat dit model een minder schone non-hybride is - en daardoor hoogstwaarschijnlijk een hogere vraagprijs dan de IS 300h krijgt - zou deze in en door Nederland buitenspel worden gezet. Bij de RX- en GS-serie zagen we Lexus al eerder beslissen zodoende enkele de hybrideversies te voeren.

14 of 20%? Het is nog wachten op de specificaties van de IS 300h (en dan met name het emissiecijfer), maar Lexus liet eerder al weten te hebben gemikt op een CO2-uitstoot van 'minder dan 100 g/km'. Hopelijk (ook voor Lexus) is dit maximaal 95 g/km, want dat betekent dat de IS 300h in aanmerking komt voor 14% bijtelling. Hiermee zou de IS uniek in z´n klasse zijn. Wordt het de 20% bijtellingsklasse, dan alsnog heeft de nieuwe Lexus een sterkere positie dan ooit tevoren tegenover de gevestigde orde.

Gedurfd Opvallen doet de nieuwe IS sowieso. Het exterieurdesign, hoe subjectief in feite ook, is immers allesbehalve saai, zeg maar gerust gedurfd. Lexus beloofde ons dat de IS veel trekjes van de spannende LF-CC zou bevatten en daar is niets aan gelogen. Eigenlijk alleen de vlijmscherp randjes zijn wat afgevlakt, en de IS is een vierdeurs sedan in plaats van een coupé zoals diens voorbode. De hier afgebeelde IS-uitvoering is overigens de F Sport Line, een aanscherpt sportmodel dat vanaf de marktintroductie rond juli meteen verkrijgbaar zal zijn. Ook rijtechnisch zou dit model strakker sturen.

Ruimer Over het interieur van de nieuwe IS zegt Lexus dat deze ´tot de ruimste in z´n klasse behoort´ als gevolg van het vergroten van de wielbasis en het monteren van dunnere en tegelijk comfortabele stoelen. Ook de zit- en stuurpositie is naar eigen zeggen sterk verbeterd, wat bijdraagt aan een hogere rijbeleving.

De nieuwe Lexus IS beleeft op 15 januari 2013 zijn wereldpremière tijdens de Detroit Motor Show. Dan zullen ook meer details, waaronder mogelijk de technische specificaties, van de modellen bekend gemaakt worden.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

De Cadillac CT4 neemt je werk uit handen (maar niet in Europa)

Autonieuws

Waarom wil president Trump van de strenge Californische emissie-eisen af?

Autonieuws

Hyundai voorkomt kopstoot van je passagier

Autonieuws
Ontdek meer