Nieuws: Mazda1 – Mazda staat open voor Mazda1

Met SkyActiv heeft Mazda een waardevolle technologie voor de komende jaren in huis. Dat beseffen de Japanners maar al te goed en dat maakt dat ze ineens durven te dromen van nieuwe, nog niet bestaande modellen. In het vizier ligt een Mazda1.

Nog niet eens zo heel lang geleden maakte Mazda furore met de 121, tijdens diens tweede generatie beter bekend als 'bolhoedje'. Een guitig en veelbesproken autootje was dat, om vanaf de derde generatie grotendeels in de schaduw van z'n evenknie de Ford Fiesta te leven. In 1996 nam de grotere Mazda2 het stokje over, maar door de toegenomen en zeer sterke concurrentie is deze niet de carrière van zijn voorganger gegund. Dat kan nog komen omdat er een periode heerst dat steeds meer (Europese) automobilisten een segmentstapje terug doen. Het A-segment is momenteel pas echt booming en het ziet erna uit dat dit voorlopig nog wel even aanhoudt. Een model onder de Mazda2 biedt zodoende perspectief.

Struikelpunten Willen betekent echter niet automatisch ook kunnen. Mazda is een relatief klein merk en ook al zal mede door SkyActiv er wellicht meer geld in het laatje komen, een nieuwe auto ontwikkelen blijft schrikbarend duur. Zeker een compacte model waarbij het kosten/baten-verhaal nog zwaarder op financiële balans drukt dan bij een grotere auto. Mazda brainstormt dus wel degelijk over een soort Mazda1, maar wil eerst onderzoeken of het met een dergelijk model winst kan maken. Hierin opnieuw samenwerken met een andere partij zoals destijds met Ford is een optie. Mocht de keus op dit laatste vallen dat is Alfa Romeo een van de mogelijke partners. De Italianen en de Japanners houden er sinds kort een innige relatie op na. We wachten het verdere verloop rustig af...

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Kabinet halveert subsidie elektrische auto's en schroeft bijtelling op

Bentley Continental GT Convertible: niets moet, alles kan

Dit is de Renault Zoe (2019): 52 kWh en écht snelladen

Ontdek meer