Nieuws: Mazda3 Sedan – Eindelijk officieel: Mazda3 Sedan

Het bestaan van de Mazda3 Sedan was al tijden geen geheim meer. De Japanse fabrikant wilde het model echter steeds niet geheel vrijgeven, maar is ondertussen toch overstag gegaan. Maak kennis met de Mazda3 Sedan.

De Mazda3 Sedan is een zeldzame verschijning op de Nederlandse wegen. Wij wonen nu eenmaal in een land waar compacte sedanmodellen nauwelijks aftrek vinden. Of de nieuwe Mazda3 Sedan dat gaat veranderen gaan we vanaf oktober meemaken wanneer de auto bij de dealers staat, samen met de reeds uitgebreid geïntroduceerde hatchback-variant. Aan de uitstraling van de Mazda3 Sedan kan de terugkeer van de compacte sedan op onze wegen niet liggen. Het korte kontje is erg geslaagd opgenomen in het gespierde exterieur van de Mazda3. Waar de Hatchback bovenal kracht uitstraalt, toont de Sedan ook een vleugje elegantie. De standaardbagageruimte meet overigens 419 liter, 70 liter meer dan de 5-deurs.

Interieur Van binnen is de Sedan identiek aan de vijfdeurs Mazda3, met een cockpit die bewust om de bestuurder is heen gebouwd. Bij de duurdere modellen maakt het dashboard een opgeruimde indruk omdat het gros van de autofuncties daarbij ondergebracht zijn in Mazda's nieuwe HMI-systeem (Human Machine Interface). De bediening ervan verloopt via de grote draaiknop op de middentunnel en het hoge-resolutie 7 inch display bovenop het dashboard. Onderdeel van de HMI is een head-up display dat via een opklapschermpje de belangrijkste rij-informatie (snelheid, navigatie) op de voorruit projecteert, pal voor de bestuurder. Opvallend is dat Mazda voor het instrumentarium heeft gekozen voor een digitale snelheidsmeter. De toerenteller is nog altijd wel analoog en vormt ook meteen het middelpunt van de klokkenwinkel. Sportwagenmerken hanteren vaak ook een soortgelijke lay-out waarmee de Mazda3 zijn inborst al enigszins verraadt.

Motoren De Mazda3 Sedan wordt geleverd met een viertal motoren, waarvan de gloednieuwe 1.5 liter SkyActiv-G mogelijk niet in Nederland wordt gevoerd. De reden hiervan is dat de 100 pk sterke benzinemotor slechts 1 g/km schoner is dan de eerstvolgende én krachtigere motor en ons belastingstelsel zou hem zodoende prijstechnisch niet interessant maken. Hier zal dus waarschijnlijk de 2.0 liter met 120 pk de instapper zijn. Die stoot in combinatie met manuele zesbak 119 g/km uit en valt daarmee in de bijtellingsklasse van 20% (tot 2014). Als gemiddeld verbruik noteert het basismodel 5,1 l/100 km en voor de 6-traps automaat geeft Mazda 5,3 l/100 km en 123 g/km op. De 2.0 SkyActive-G is er ook als 'high power' met 165 pk en 210 Nm, maar daarvan ontbreken de overige specificaties nog. Dieselen kan enkel met de krachtige 150 pk en 380 Nm sterke 2.2 liter viercilinderturbo. En daarmee wil de 1.235 kg wegende Japanner best van z'n plek. In 8,0 seconden rond is de sprint naar 100 km/h voltooid en de topsnelheid ligt op 213 km/h. Bovendien hoeft de dieselversie zich voorlopig geen zorgen te maken dat hij naar een hogere bijtellingsklasse wordt verwezen; met een CO2-uitstoot van 107 g/km wordt ruim aan de ondergrens van 110 g/km voldaan. Spaarzaam met brandstof is hij ook: per 100 kilometer is slechts 4,1 liter dieselolie benodigd.

De nieuwe Mazda3 Sedan staat, tegelijk met de Hatchback, vanaf 26 oktober in de showroom. Nu al weten hoe ze rijden, lees dan onze (dubbele) rij-impressie. Prijzen volgen nog.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Kabinet halveert subsidie elektrische auto's en schroeft bijtelling op

Bentley Continental GT Convertible: niets moet, alles kan

Dit is de Renault Zoe (2019): 52 kWh en écht snelladen

Ontdek meer