Nieuws: Mercedes-Benz GL-klasse – Nieuwe Mercedes-Benz GL

Comfortabeler, veiliger, efficiënter en eleganter: de Mercedes-Benz GL-klasse begint aan een nieuwe carrière. De tweede generatie van Mercedes’ mastodont en daarmee vaandeldrager van het SUV-gamma zal begin 2013 op de markt komen met een tweetal motoren.

De GL-klasse vormt de absolute top van het gamma SUV's (van Mercedes-Benz) en daarin staat hij bijna op zichzelf. Enkel de Range Rover kan tot de concurrenten gerekend worden. Tenminste, voor Europa. Op de Amerikaanse markt, het terrein van de GL-klasse, maakt deze fullsize SUV onderdeel uit van een veel groter aanbod. Maar dan nog is het een uit een uniek stuk hout gesneden auto. De GL-klasse kan immers worden gezien als de S-klasse onder de SUV's met zijn ongekende luxe, hoge mate van comfort en sublieme afwerking.

Nog groter dan voorheen Geheel naar verwachting is de nieuweling overduidelijk een evolutie van zijn voorganger. Precies zoals we dat een jaar geleden ook bij de nieuwe ML-klasse zagen hebben de designers het nieuwe DNA van Mercedes doorvertaald op het model. Daarmee is de GL-klasse vooral chiquer, stijlvoller en wellicht zelfs iets meer ingetogen geworden. In ieder geval lichter, want beide verkrijgbare modellen zijn door de toepassing van aluminium (o.a. motorkap, wielkasten, voor- en achteras) circa 100 kg lichter dan hun voorgangers. Maar bescheiden? Nee, dat is de GL-klasse nog altijd niet. Met zijn 5.120 mm lengte, 2.141 mm breedte en hoogte van 1.850 mm is het een kolos van jewelste. En daarmee meet hij zelfs 32 mm langer en 14 mm breder dan zijn voorganger.

7-kamerappartement Ondanks de toegenomen buitenmaten heeft Mercedes-Benz de wielbasis met 3.075 mm ongewijzigd gelaten. Niet dat je daarmee tekort schiet, want zeven volwassenen moeten in de auto prima hun plaats kunnen vinden. Naast de beide voorstoelen en de drie zitplaatsen op de achterbank beschikt de GL tevens over twee elektrisch opklapbare stoelen op de derde zitrij. Volgens de fabrikant zijn die dankzij het Easy Entry-systeem voortaan gemakkelijker bereikbaar. Bijkomend voordeel van de toegenomen buitenmaten is overigens dat alle inzittenden meer hoofd-, been- en schouderruimte hebben.

Technisch uithangbord Wie een plekje aan boord van de GL-klasse heeft veroverd zal baden in luxe en comfort. De standaard luchtvering Airmatic moet de inzittenden in alle comfort kunnen vervoeren en aan entertainment aan boord is geen enkel gebrek. Een groot display in het dashboard toont de vele functies van het Command-systeem, een audio-installatie van naar keuze Harman Kardon dan wel Bang & Olufsen is optioneel aan te vinken en uiteraard zijn stoelen, stuurwiel en spiegels elektrisch te verstellen. Dankzij de schitterende materialen en het hoge detailniveau maakt de GL zijn status als S-klasse onder de SUV's meer dan waar.

Ook als AMG Veelzijdig als de GL-klasse is kan er optioneel gekozen worden voor een On&Offroad-pakket. Dit vult de 4Matic-vierwielaandrijving en de Downhill Assist aan met een zestal rijprogramma's die de optimale instellingen van de auto kiezen naargelang de ondergrond. In de ontwerpfase is reeds rekening gehouden met optimale aan- en afrijhoeken en een extra grote bodemvrijheid, dus dat terreinrijden zal wel snor zitten. Ben je overigens meer van het sportieve? Goed nieuws, Mercedes levert de GL voor het eerst ook met een AMG-sportpakket met daarin een gespierde voor- en achterbumper, AMG-lichtmetaal en de bijbehorende opsmuk voor het interieur.

Twee motoren Het motorengamma van de nieuwe GL-klasse bestaat uit een benzine- en een dieselmotor. ´Instapper´ is de GL 350 BlueTEC 4Matic waarbij een 3.0 liter V6 met 258 pk en 620 Nm in de motorsteunen rust. De motor is niet alleen krachtiger, maar ook nog eens 20 procent zuiniger dan zijn voorganger (7,4 l/100 km). Op benzinegebied is er de GL 500 4Matic BlueEfficiency welke met zijn bi-turbo 4.6 liter V8 maar liefst 408 pk en 600 Nm op de wielen weet over te brengen. Met 18 procent betere verbruikscijfers (11,3 l/100 km) heeft Mercedes ook hier een enorme vooruitgang geboekt. Een 7G-tronic automaat is in beide gevallen (uiteraard) standaard.

Zijwindassistent Zoals we gewend zijn van Mercedes zijn er tal van veiligheidsvoorzieningen aanwezig. We zien bekende systemen zoals Pre-Safe, Active Lane Keeping Assist, Blind Sport Assist, maar ook voorziet de GL in windowbags boven alle drie de zitrijen en Steer Control. Laatstgenoemde functie moet de bestuurder helpen in penibele situaties zoals over- of onderstuur, iets waarbij het optionele Active Curve-systeem dat bodyroll tegengaat ook aan bijdraagt. Verder voorziet de GL-klasse standaard in een zijwindassistent, een functie dat de auto stabiliseert bij sterke zijwind door middel van subtiele, gerichte remingrepen.

De nieuwe Mercedes-Benz GL-klasse beleeft zijn publieksdebuut tijdens de New York International Auto Show. Tegen het einde van dit jaar is de marktintroductie.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikelen

Pardon? Hoeveel vermogen heeft de Lotus Evija?

Dit kost de nieuwe BMW 1 Serie

Update: de Kever/Beetle-teller stopt na vele miljoenen!

Ontdek meer